Čelnici EU-a raspravljali o migracijama

Čelnici EU-a raspravljali su na sastanku Europskog vijeća koji se održava 19. i 20. listopada o brojnim važnim pitanjima, a jedna od glavnih tema sastanka bilo je pitanje migracija.

Pa su tako čelnici EU-a pozdravili napredak koji je dosad postignut u pogledu kontrole vanjskih granica i znatnog smanjenja nezakonitih migracija te su i dalje odlučni slijediti i primjenjivati postojeći pristup. Istaknuli su znatan doprinos Italije na srednjosredozemnoj ruti i priznali da se sjevernoj Africi trebaju osigurati primjerena financijska sredstva iz Uzajamnog fonda EU-a za Afriku.

„Na rubu smo financijskih mogućnosti, želimo li osigurati svoju prisutnost u Africi, a posebno na njezinu sjeveru, moramo povećati financijska sredstva koja imamo na raspolaganju. Države članice za Fond izdvajaju svega 175 milijuna eura, što nije dovoljno.“ - kazao je predsjednik EK Juncker.

Nije zanemarena niti tema digitalizacije te su čelnici 28 članica EU-a naglasili potrebu za bržim dovršetkom uspostave jedinstvenog digitalnog tržišta, a posebno u vezi s Komisijinim paketom za kibersigurnost i mjerama za borbu protiv nezakonitih sadržaja na internetu.

Na dnevnom su redu bile i teme poput sigurnosti, obrane i vanjskih odnosa, a čelnici su ponovno potvrdili svoju potpunu predanost dogovoru s Iranom o nuklearnom pitanju te su održali rasprave o Turskoj i Sjevernoj Koreji. Tijekom jutrošnjeg neformalnog doručka 28 je šefova država i vlada razgovaralo o programu čelnika, a zatim je održan sastanak čelnika 27 članica EU-a na kojem se raspravljalo o stanju pregovora s Ujedinjenom Kraljevinom o članku 50. Po dolasku na jutrošnji sastanak Europskog vijeća predsjednik Juncker snažno je pozvao na produbljivanje ekonomske i monetarne unije: „Ne možemo nastaviti po starom. Moramo povećati učinkovitost donošenja odluka u europodručju i u EU-u.“

Komentari