In memoriam: Preminula novinarka Jasna Babić...

U zagrebačkoj bolnici Jordanovac, u 61. godini života, umrla je Jasna Babić, velika hrvatska istraživačka novinarka.

Radila je za velik broj novinskih redakcija: Danas, Zapad, Večernji list, Globus, 24express, Slobodna Dalmacija...

Babić je bila jedna od osnivačica tjednika Nacional, uredništva Globusa i jedna iz skupine rijetkih novinara koja je dobar dio svoje novinarske karijere posvetila razotkrivanju glavnih likova hrvatskog kriminalnog miljea. Napisala je dvije knjige: Urota Blaškić i Zagrebačka mafija.

Novinarka Jasna Babić rođena je 1957. u Zadru, počela se baviti novinarstvom osamdesetih godina u omladinskom listu poput Poleta, a za vrijeme Domovinskog rata bila je vrsna ratna reporterka.

Jasna Babić (1957.-2017.) - hrvatska novinarka:

Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti. Počela se baviti novinarstvom 1980.-ih prvo u omladinskom tisku poput "Poleta". Za vrijeme Domovinskog rata bila je ratna reporterka. Objavljivala je dokumente označene stupnjem vojne ili državne tajne, a u jeku najžešćih velikosrpskih napada na Hrvatsku (1993.) susrela se kako je ona sama rekla u emisiji na HTV-u (13. studenoga 2001.) s nadređenim Ivanom Stambolićem, inače vođom terorističke organizacije “Labrador” u Beogradu, i razgovarala s njime.

Radila je za vrlo velik broj novinskih redakcija: "Danas", "Zapad", "Večernji list", "Slobodna Dalmacija", "Globus", "Nacional", "24express", "Lupiga.com" i druge. Jasna Babić autorica je i dviju dragocjenih knjiga s početka novog tisućljeća: „Zagrebačka mafija“ (2003.) o kriminalizaciji hrvatske politike i pravosuđa i „Urota Blaškić“ (2005.) o „podzemnom hrvatskom savezništvu u komadanju Bosne i Hercegovine“.

Bila je pritvorena 22. siječnja 2013., zbog izbjegavanja dolaska na raspravu 16 puta na Općinskom kaznenom sudu, u slučaju privatne tužbe koju je protiv nje pokrenuo Josip Radeljak zvani Dikan. Protiv pritvaranja novinarke Babić prosvjedovali su Hrvatsko novinarsko društvo, OESS i Hrvatske centar PEN-a, a pridružila im se prosvjedom i medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO), mreža urednika, direktora medija i vodećih novinara regije. Puštena je nakon par dana.

Koristi invalidska kolica od 2015. godine. Dobila je novinarsku Nagradu za životno djelo "Otokar Keršovani" 2016.

"Ostavila nas je naša draga Jasna. Ostala je rupa, u srcu i novinarstvu" - napisala je u svom FB statusu kolegica Danka Derifaj i donosi citat preminulog barda novinarstva:

"Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili. Ni više ni manje. I ne želim uopće da mi Sabor, da mi bilo tko jamči slobodni prostor, jer to znači da mi je darovan. Kad je nešto darovano, kad je sloboda darovana, bila to i sloboda novinarstva, onda se, brate mili, može i oduzeti. Onaj tko daje, taj i uzme. Nismo se baš mi novinari pretrgli od toga da sačuvamo svoje pravo na slobodu riječi, slobodu govora i slobodu novine". (Jasna Babić).

Komemoracija poštovanoj kolegici bit će u ponedjeljak 6. studenog 2017. u 10 sati u Novinarskom domu, Zagreb, Perkovčeva 2.

Komentari