Krešimir Damjanović iz Zadra u društvu arhitektonskih velikana!

Dani Orisa međunarodni su arhitektonski simpozij organiziran pod "kapom" Oris Kuće arhitekture iz Zagreba...

Zahvaljujući uspjehu časopisa Oris koji izlazi već devetnaestu godinu kao dvomjesečnik, simpozij, prvi put je priređen 2001. u maloj dvorani Vatroslav Lisinski kao dvodnevno događanje s predavanjima istaknutih stranih i lokalnih arhitekata, a svojom kvalitetnom organizacijom, premješten je ubrzo u Veliku Dvoranu V. Lisinskoga.

Izbor predavača, impresivan i nevjerojatan, odraz je međunarodnog ugleda časopisa koju je Oris tijekom godina izgradio, ukupno ugostivši preko 250 predavača iz cijelog svijeta, među kojima su mnogi globalno eksponirani svjetski arhitekti, radikalni i eksperimentalni autori iz niza zemalja.

Radove su tako predstavili: RCR Arquitectes (Španjolska), Schmidt Hammer Lassen Architects (Danska), OFIS arhitekti (Slovenija), Walter Angonese (Italija), Go Hasegawa (Japan), Vedran Mimica (Hrvatska), Maroje Mrduljaš (Hrvatska) i architecten de vylder vinck taillieu (Belgija).

Poseban gost bio je mladi arhitekt Krešimir Damjanović iz Zadra – dobitnik nagrade Shinkenchiku za 2017. koju dodjeljuje kultni japanski arhitektonski časopis A+U inovativnim projektima na temelju prosudbe samo jednog selektora, a ove godine to je bio Go Hasegawa, jedan je iz reda najzanimljivijih japanskih arhitekata mlađe generacije koji je također bio gost Dana Orisa i to je bio njegov prvi posjet RH...

Komentari