Kada može Lika, može i mora Dalmacija!
Miloš Medić

Ljeto po ljeto, jesen po jesen, listopad po studeni i mladić je postao odrasli, da je živo biće, makar u neku ruku i jest to, živ i živahan, bio bi srednjovječan.

No, i nadalje, mali kao nekada. U nazivu, jer u stvarnosti i onome što na terenu predstavlja, odavno je veliki, uzoran, prestižan.

Prvoklasan i stalan

Pod pokroviteljstvom Grada Zadra, u povodu Dana Grada Zadra i blagdana Svetog Krševana, Atletski športski klub (AŠK) Zadar organizira tradicionalni Mali maraton Nin-Zadar 2017. U subotu, 18.11. uobičajen start je u kraljevskom gradu ispred spomenika Grgura Ninskog, u 11 sati, a cilj u Donatovu metropolisu, na Narodnom trgu, za otprilike sat vremena. Na stazi dužine 17.5 kilometara trči se u nekoliko uzrasnih kategorija, od juniora, preko seniora do veterana, a predviđene su i novčane nagrade najboljima između 1.000 i 2.000 kuna. Pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji uz to dobivaju po pehar. Troje prvoplasiranih u svakoj skupini medalje, natjecatelji koji završe utrku finišersku kolajnu i majicu, a nakon završetka sve skupa čeka ručak. Trči se na osobnu odgovornost, domaćin osigurava medicinsku zaštitu i vozilo hitne pomoći, kao i pratnju policijskih vozila.

“Ideja o maratonu javila se spontano 1983. kod sportskih djelatnika, zaljubljenika u sport i trkača rekreativaca. Bili su tu, osim mene i Darko Kilijan, Nebojša Belić, Nikica Simić i Vinko Krička. Godinu ranije krenuo je Plitvički maraton, pobrao puno pohvala, a mi smo se zainatili i kazali: pa kad mogu oni, Ličani, možemo i mi Dalmatinci, tu, uz more, još i bolje, i bliže nama. Haha” - prisjeća se prvih koraka natjecanja, Miloš Medić, aktualni direktor utrke, bivši aktivan trkač i suinicijator začetka projekta. Utrka je u povoju uz potporu DŠR Partizan i Savez za fizičku kulturu općine Zadar, održavana povodom Dana oslobođenja Zadra. Međutim, promjenom vlasti početkom 90-tih, a onda naravno i osamostaljenjem RH, odvija se u sklopu svečana obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana njegova nebeskog supatrona, Sv.Krševana.

“Nekada padne upravo na dan kada se slavi 24.11., ali često i ne, ovisno o prognozi, popratnim programima i vikendima. No, priređuje se stalno, konstantno i bez prestanka, bila je i za rata. Rijetki su poznati atletičari, napose dugoprugaši s prostora ex države, ali i šire, koji nisu na njoj nastupili, od starijih zadarskih trkača koji su sudjelovali u utrci valja izdvojiti: Borislava Devića i Rajka Pantalona, iz novije generacije to su: Damir Dukić, Oliver Bosnić, Mario Vezilj i Lovre Kalac. Među znanijim imenima hrvatskih sudionika svakako treba spomenuti Peru Budiju, Dragu Paripovića i Branka Zorka. Definitivno sam mnoge preskočio, teško se prisjetiti baš svakoga. Toliko je prošlo kolega atletičara, naročito polumaratonaca i maratonaca, ukupno preko tisuću, iz zemlje i inozemstva. Utrka je naime kroz godine dobila i međunarodni karakter budući se redovito prijavljuju trkači iz Slovenije i BiH, a brojnost zadnjih godina značajno se povećala sudjelovanjem članova Škole trčanja Zadar pod vodstvom Jure Šanga, potom triatlonaca, školaraca, kao i Benedekt tima, Mađarska, uz stotine rekreativaca, individualaca” - otkriva Miloš Medić Meco, ujedno i predsjednik Zbora atletskih sudaca Zadarske Županije koja se brine da utrka bude regularna.

“Hodajuća atletska enciklopedija”, kako prijatelja s punim pravom naziva starter Neven Banjac, ističe želju da u budućnosti mali maraton- ne tako davno skoro volonterski, a danas prvoklasan - bude prepoznat kao lijep, kvalitetan, vrijedan i neizostavan sportski događaj. Premijerna utrka održala se 30.10. 1983. uz 42 trkača podijeljenih u pet starosnih razreda. Prema očekivanju - izvlačimo i notiramo iz arhiva - pobijedio je Borislav Dević u vremenu 52 minute i 17 sekundi ispred predstavnika Dinama-Zagreb, Željka Dujića i Željka Brcelja iz Zadra.

Lani su najbrži završnom ravninom u konkurenciji 102 suparnika i suparnica prošli Kenijci Stella Barsosio i Too Silas, predlani uz kišu, vjetar i rekordan broj trkačica i trkača- 123, James Emuria i Biwott Gladys Jepkurui (ženski rekord, 1.00:38), a rekord pak muškaraca (50:50) iz 1996. drži Drago Paripović, Croatia Pakračka Poljana. U 2013. zbio se ključni trenutak za HR reprezentativku Nikolinu Stjepan (28). Buduća doktorica arheologije specijalizirana za prapovijest istočnog Jadrana, medijsku pozornost izazvala je kad je u Linzu istrčala maraton za 2:43:56 i ostvarila normu za SP u Londonu, a blizu i OI Tokio 2020. Priča je tim zanimljivija jer prije tri-4 godine trčanje nije uopće trenirala. I onda, sasvim slučajno krajem 2013. istrčala je Mali maraton Nin-Zadar. Dan nakon utrke na kojoj je bila izvrsna “brončana” dobila je poziv trenera Slavka Petrovića, pa se 2014. priključila atletskom klubu Sveticama.

Radovi i - prijava

Prijave za Mali maraton su preko www.ask-zadar.hr najkasnije 16.11. ili na dan natjecanja, na licu mjesta. Unutra treba napisati ime i prezime, klub ili grad, godinu rođenja. Plaćanje startnine i preuzimanje startnih brojeva su u subotu 18. 11. od 8 do 9.30 sati ispred ulaza u košarkašku dvoranu Jazine, a ono što se ne zna ni tjedan prije odvijanja na žalost je kojom točno trasom će se utrka i trčati zbog- radova na cestama.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano