FOTO/VIDEO: Svečana sjednica povodom Dana grada

Zadranke i Zadrani danas slave svoj dan i blagdan zaštitnika sv. Krševana.

Najsvečanije je bilo u HNK Zadar gdje je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra i dodjela javnih priznanja.

Ovaj je svečani događaj okupio veliki broj uzvanika među kojima je bio i župan Božidar Longin u ulozi zaslanika hrvatske predsjenice i predsjesnika Sabora.

Bio je tu i Goran Marić, ministar državne imovine kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zatim saborski zastupnici Grozdana Perić, Marko Vučetić, sudac Ustavnog suda Branko Brkić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin, državna tajnica Marija Pletikosa, generali Ante Gotovina i Mladen Markač, zamjenica predsjednika Županijske skupštine Snježana Jurinić, rektorica Dijana Vican, gradonačelnik Arada Gheorge Falca, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović, pročelnici, gradski vijećnici i brojni drugi uzvanici.

Čestitke je brzojavom uputio i bivši gradonačelnik Božidar Kalmeta s porukom: "Zadar nikad ne smije stati", što je izazvalo i pljesak publike.

Srdačne čestitke i poruke za govornicom je prvi uputio župan Longin, kao i ministar Marić.

"Zadar je sinonim za sebe i fenomen Mediterana i Europe, personifikacija moderne i slobodne Hrvatske i ima sve preduvjete da bude sretan grad" - kazao je Marić između ostalog.

"Istaknut ću tek dio ostvarenih i započetih kapitalnih gradskih projekata koji predstavljaju trajnu vrijednost i podižu standard življenja u Zadru. U veljači je otvorena Kneževa palača. Novi je to biser na zadarskoj kulturnoj i spomeničkoj niski koji živi punim životom i mjesto je redovnih susreta građana. A još ih je više, a i redovitiji su, sportaši i rekreativci na obnovljenim vanjskim terenima ŠC Višnjik. Dobili smo pravi olimpijski centar u srcu grada! Dužni smo prije svega svima koji u ovom gradu žive i rade svaki dan, ali napravili smo nešto i za naše turiste, suvremeni Turističko informativni centar u obnovljenoj palači Cedulin. A onda, taman kad smo lijepo počeli primati turiste i upoznavati ih s našom spomeničkom baštinom, na zasjedanju u Krakowu, zadarski su bedemi upisani na popis svjetske baštine UNESCO-a. Trajna je vrijednost i novi spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine. Najkraći ću biti sada kad spominjem rekonstrukciju najvažnijih cestovnih pravaca u Zadru. Puno kraći nego što traje put iz Petrića do Poluotoka. Strpimo se! Uskoro više neće biti gužvi niti kod Vruljice, niti kod Vere. Sigurnije i udobnije vozit ćemo se Bulevarom sve do bolnice, pa Jazinama do Kapetanije. Sredit će se do kraja i šetnica uz Jazine s kvalitetnim vezovima, javna rasvjeta i parkirališna mjesta na Liburnskoj obali. Bilo je ovo kratko i brzo! Baš kao radovi!" - kazao je u svom govoru gradonačelnik Branko Dukić te dodao:

"Naš Zadar je naša povijest, naša kulturna i tradicijska baština. Naš Zadar su ulice i trgovi, parkovi, igrališta, ceste. Isto tako naš Zadar ste vi koji ovaj grad živite svaki dan, Zadar ste svi vi koji o njemu skrbite, obogaćujete ga svojim radom i djelima, čineći naš život boljim, potpunijim, radosnijim. To je naša neraskidiva veza i neka nam bude neiscrpna inspiracija."

Potom je uslijedila i dodjela ovogodišnjih javnih priznanja zaslužnima.

Nagrade za životno djelo dobili su Miljenko Domijan, prof. te Freidoon Ghazi, dr. med.

Nagrade Grada Zadra dobili su Aida Vlainić, čiju je nagradu preuzela Zvjezdana Dunatov, Stipe Žunić, Klaudio Grdović, dr.med., Luka Modrić za koga je nagradu preuzeo otac Stipe, te Javna vatrogasna postrojba Zadar.

Grb Grada Zadra dobili su i OPG Miodraga Deše, Marko Mišulić, dipl.oec., Nela Šarić, mag.spec.mus. te Krešimir Damjanović, mag.arch.

Među nagrađenima su i Josip i Marin Deur te korisnici Prenoćišta za beskućnike "Sveti Vinko Paulski“ Caritasa Zadarske nadbiskupije.

VIDEO: U ime nagrađenih Gradu se zahvalio Freidoon Ghazi

Komentari