HTUŠ: Škola u kojoj se uči, radi i upoznaje svijet

Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar održala je danas Dan otvorenih vrata.

Školu na Boriku su tako posjetili učenici osmih razreda osnovnih škola bi se upoznali sa školskim programima obrazovanja.

Kao je biti učenik u HTUŠ-u iz prve ruke su nam kazali budući kuhar Luka Miletić te buduće slastičarke Matea Barić i Lara Vukša. Izbor škole kažu, nisu požalili.

Učenici ove škole, osim što se školuju kako bi postali kuhari, konobari ili slastičari, recepcioneri i hotelijersko-turistički tehničari, ujedno su i volonteri u školskome klubu ali i sudionici međunarodnih projekata i učeničkih razmjena.

Stoga su danas u sklopu programa Dan otvorenih vrata sami učenici predstavili projekte u okviru programa Erasmus+ u kojima škola sudjeluje.

HEALTHY FOOD CHOICES FOR A SUSTAINABLE FUTURE

Nositelj projekta je obrazovna ustanova OMNIA iz Finske, a uz zadarsku školu, tu su još partneri iz Italije, Finske te Centar Slava Raškaj Zagreb. Projekt traje dvije godine, tj. do rujna 2018. godine i usmjeren je na jačanje strukovnih kompetencija u području ugostiteljstva kroz jačanje vještina pripremanja hrane bez glutena, ekološki uzgojene hrane te prehrane usmjerene na održivi razvoj.

Projekt su predstavili učenici koji su boravili na studijskom putovanju u Italiji Josip Ivoš Rančić i Franko Vituri, a s njima su još bili i Helena Surać i Luka Kožul. Oni su na putu naučili kako se radi mozzarella ali i originalni talijanski sladoled.

MEET ITALY-VET Mobility for Employability

Projekt je Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u okviru programa Erasmus+ te dala financijsku potporu za provođenje mobilnosti.

U više grupa ukupno 60 učenika iz zadarske srednje škole boravit će u Italiji na stručnoj praksi.

Tijekom listopada ove godine u talijanskom Bergamu "zanat su pekli" Barbara Čmeljić, Maria Puhalović, Matija Florani, Lea Pernar, Mario Smakaus, Baldo Karinja, Kristina Pleško, Ivana Goja Majdandžić, Karla Tepša, Petra Burić, Matea Jagnjić, Ana Vicković, Karla Mikecina, Jelena Aničić i Luka Škara.

JOURNEYS OUTLINE YOUTH

Škole partneri u projektu su Scoala Gimnaziala Silvania iz Rumunjske, Istituto d'Istruzione Superiore Leonardo da Vinci iz Italije, Päinurme küla iz Estonije i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola.

Na studijsko putovanje u Rumunjsku je iz zadarske škole putovalo pet učenica - Ana Sadovski, Korina Stojanov, Marija Gržeta, Paula Šestan i Dana Kata Šarić, a kako im je bilo podijelile su danas s okupljenima.

U glas su istaknule kako im je ovo iskustvo pomoglo da prošire svoja znanja i steknu ova iskustva i prijatelje.

Trajanje projekta je od rujan 2017. do kraja kolovoza 2019.

Ciljevi: socijalna inkluzija, sprječavanje ranog napuštanja škole, primjena ICT-a u nastavnom procesu, usvajanje novih metoda učenja i poučavanja, razvijanje digitalne pismenosti, medijske pismenosti i vještine kritičkog mišljenja, dijeljenje nastavnih sadržaja, unaprjeđenje jezičnih vještina.

Komentari