Jeste očistili čizmice, stiže sv. Nikola...

Sutra slavimo omiljenog dječjeg sveca, ali s pripremama treba započeti već večeras.

Noćas dok djeca budu spavala sveti Nikola će obići svijet i dobrima u čizmicama ostaviti poklone, a onima zločestima njegov pomagač Krampus ostavit će šibu. Mališani stoga večeras trebaju očistiti čizme i ostaviti ih pokraj vrata ili prozora da dobri sveti Niko ostavi poklon.

Dođi, dođi sveti Nikola djeca su te čekala.. pjevušit će mnogi dok budu laštili čizmice.

Tradicija darivanje djece na svetog Nikolu u našim je krajevima starija od običaja ostavljanja darova pod borom i priče o Djedu Božićnjaku.

Sveti Nikola je bio biskup u Maloj Aziji, koji je živio u 3. i 4. stoljeću. Ipak s vremenom su priče o njegovim dobročinstvima dobile krila te su postale legenda. Svakako jedna od najpoznatijih je ona o nekad bogatom čovjeku koji je imao tri kćeri, ali im nije mogao osigurati miraz za udaju, te je odlučio zaraditi tako da proda njihovu ljepotu. Pobožne kćeri su se zato molile Bogu da ih izbavi iz tog zla, te da spasi njihovu čast i poštenje. Kad je sveti Nikola doznao za odluku njihova oca, koji je bio njegov susjed, odlučio je pomoću djevojkama. Svetac je uzeo vreću i napunio je zlatnicima, te je potajice ubacio u kuću. Iznenađeni otac pronađeni je novac iskoristio da uda jednu kćer. Ista priča se ponovila i za drugu kćer. Kraj priče ima dvije verzije. Kad je došlo vrijeme da se uda i treća kćer, otac je čekao u zasjedi tajnog darivatelja, i kad je otac prepoznao Nikolu, svima je ispričao kako je svetac dobročinitelj. Druge verzija priča kaže kako je Nikola vidio da ga otac od djevojaka čeka, te je odlučio ubaciti novce kroz dimnjak. Zlatnici su zato upali u čarape koje su se sušile oko ognjišta, te otud dolazi tradicija da se darovi ostavljaju u obući.

Sveti Nikola je ujedno zaštitnik djece i pomoraca. Pripisuju mu se brojna čudesa, pa je među ostalim ozdravio dječaka kojem je zapela riblja kost u grlu, te se zbog toga gušio, uz to je smirio i uzburkano more.

Preminuo je 6. prosinca u Myri.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano