VIDEO: Mlade treba podučiti osnovama emocionalne pismenosti!

U tinejdžerskoj dobi seksualnost je važna tema!

Biološka datost i djevojčica i dječaka je mozak pod utjecajem ogromne količine seksualnih hormona. Kako će proći kroz ovaj period, ali i kako će se formirati, ovisi o socijalnoj sredini u kojoj odrastaju! Koje iskustvo, poruke i nepisana pravila po pitanju seksualnosti i nasilja vladaju u našoj zajednici? Koliko smo u stanju otvoreno, iskreno, bez moraliziranja i osuda razgovarati o ovim temama?

"Agresivnost je dio naše ljudske prirode, ona je stablo koje rađa plodove agresivnosti: nasilje! Ne razgovaranje o njoj i ignoriranje samo pridonosi rastu raznolikih oblika nasilja. Što je u korijenu ovog stabla? Prvenstveno emocionalna neobrazovanost mladih, osobito dječaka! Škole tradicionalno pokušavaju djeci usaditi "pozitivne" osobine. Međutim, koliko se uzrocima nasilja u školama bave? Koliko se razgovara o ljutnji, bijesu, zavisti, nesigurnosti, svađi? Svima nama, roditeljima i nastavnicima zadatak je naučiti mlade osnovama emocionalne pismenosti koje omogućavaju savladavanje emocionalnih izazova bez pribjegavanja nasilju. Nitko dječake ne uči da obuzdavanje ljutnje ne znači da si mekušac već civilizirano ljudsko biće" - ustvrdila je Polona Bencun Gumzej na predavanju u temi "Tinejdžeri: seksualnosti i nasilje" održanom u MMD Gradske knjižnice Zadar.

O nasilju, agresivnosti i pravilima ponašanja u bliskim ljudskim odnosima, kao i emocijama, razlikama u razmišljanju i doživljavanju svijeta među spolovima treba, kaže, kontinuirano pričati s mladima, otvoreno, bez posramljivanja, osuđivanja i s puno poštovanja i za njih razumijevanja!

"Baš sve čega ima previše ili premalo nije dobro. Seksualnosti u našem okruženju ima previše na vulgaran, komercijaliziran i profaniran način, a s druge strane je neka vrsta tabu tema. Prilično zbunjujuće okruženje za mlade ljude koji su na pragu svijeta odraslosti, svijeta kojeg je seksualnost važan i neodvojiv dio. U vrlo sličnoj situaciji se nalazi i tema nasilja, s jedne strane senzacionalizam, što je okrutnije, perverzije i nasilnije to je bolja vijest za naslovnicu, a opet s druge nitko ne razgovara o potisnutim frustracijama, neizraženoj ljutnji i kako kanalizirati agresivnost, koja je dio nas" - naglasila je tom prilikom liječnica, poznata psihoterapeutkinja i specijalistica školske i sveučilišne medicine s dugogodišnjim iskustvom u radu s mladima i obiteljima.

Priređenim predavanjem s kojega donosimo video-prilog željela je, tvrdi, otvoriti dvije spomenute teme na drugačiji način: s puno razumijevanja, otvorenosti i poštovanja.

Komentari