FOTO: Šah-mat raku za 50. rođendan Lige protiv raka Zadar

Sinoć su u HNK Zadar članovi Lige protiv raka Zadar svečano obilježili 50 godina djelovanja.

Ta je svečanost bila središnji događaj proslave koja je trajala nekoliko dana kroz razna događanja u organizaciji Lige.

Na svečanosti u HNK o 50-godišnjem radu Lige govorio je njezin predsjednik zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Tako smo saznali da je Liga tijekom svog postojanja dala nemjerljivi doprinos u poboljšanju zdravstvene skrbi stanovništva na zadarskom području, prije svega onkoloških bolesnika.

"Liga protiv raka Zadar za čitavo vrijeme svog postojanja kontinuirano je provodila sve programe Hrvatske Lige protiv raka, ali i akcije kojima se na edukativan način pučanstvo upoznaje sa zloćudnim bolestima, radeći u prvome redu na prevenciji" - kazao je tom prigodom Dukić te dodao kako je Liga bila aktivna i humanitarno kroz cjelokupno djelovanje i aktivnosti svih dosadašnjih predsjednika.

Inače, cjelokupan rad bit će prezentiran i u monografiji koja je u pripremi, najavio je Dukić.

Za glazbeni dio večeri bili su zaduženi Zbor HPGD-a Zoranić, Glagoljaški pjevači, Ars Cantabile i klapa Donat.

Sadašnji i bivši predsjednik Lige, Dukić i dr. Josip Bubičić, odigrali su i partiju šaha kako bi simbolički zadali šah-mat raku.

Na kraju večeri Liga protiv raka Zadar nije zaboravila ni zaslužne pojedince pa su tako podijeljena i priznanja pojedincima i tvrtkama.

Istog dana otkrivena je i spomen-ploča obitelji Švelec koja je Ligi donirala stan, a kojeg će, kako je najavio Dukić, u datom trenutku prodati kad bude trebalo za kupnju linearnog akceleratora za kojeg prikupljaju sredstva.

Osim toga, u povodu 50. obljetnice Lige protiv raka Zadar Hrvatsko filatelističko društvo Zadar izdalo je prigodni poštanski žig koji je u uporabi od 11. prosinca u pošti na Relji.

Žig je izdan u suradnji sa zadarskom Ligom protiv raka, čime je ovoj vrijednoj zadarskoj udruzi odano zasluženo priznanje i na ovaj osebujan filatelistički način.

Tim povodom izdana je i prigodna omotnica (spomen koverta) koja se zbog svoje atraktivnosti najviše koristi za dopunu tematskih zbirki, zatim kao suvenir, a može poslužiti i za slanje poslovne pošte. Autor idejnog rješenja omotnice i žiga je predsjednik HFD Zadar Igor Černigoj.

Komentari