Izložba Katice Burić Ćenan o glazbenom životu Zadra

Glazbeni život Zadra u 19. stoljeću naziv je izložbe koja se u petak, 8. prosinca otvara u Kneževoj palači.

Organizator izložbe je Državni arhiv u Zadru u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, a autorica izložbe je muzikologinja dr. Katica Burić Ćenan.

Izložba Glazbeni život Zadra u 19. stoljeću, kroz pravo bogatstvo arhivskoga gradiva Državnoga arhiva u Zadru, osvijetlit će zlatno razdoblje zadarske glazbene prošlosti.

Kroz šest tema iz glazbene prošlosti, a koje se tiču pojedinaca, glazbenih društava te prostora u kojima se glazba izvodila, izložba nastoji dočarati glazbeno ali i kulturno-umjetničko djelovanje onoga vremena te pružiti saznanja o značenju glazbe u jednoj maloj, ali građanskoj zajednici onoga vremena.

Naime, izložba "progovara" o glazbenicima iz obitelji Strmić, ali i brojnim drugim zadarskim glazbenicima (skladateljima, instrumentalistima, pjevačima).

Također, daje prikaz djelovanja Filharmonijskoga društva te drugih glazbenih društava u Zadru poput npr. Zoranića ili Sokola.

I na kraju, izložba prati rad dvaju zadarskih kazališta – Nobile teatro i Teatro Verdi, nudeći rekonstrukciju glazbeno-scenskih i koncertnih događanja, od njihovih prvih dana do Prvoga svjetskog rata.

Izložba se može pogledati do kraja siječnja 2018. godine.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano