Coley Joseph McDevitt i Posedarje moje - najvolonteri

Danas je obilježen Međunarodni dan volontera, te je tom prigodom, već tradicionalno, Volonterski centar Zadar organizirao dodjelu priznanja najboljim volonterima.

Najbolji organizator volontiranja je udruga Posedarje moje, a najbolji volonter je Coley Joseph McDevitt.

Ovaj Amerikanac volontirao je po cijelom svijetu ali zadnje tri godine dom mu je Zadar gdje je od samih početaka aktivan u socijalnoj samoposluzi te zadarskoj podružnici Hrvatske udruge leukemija i limfomi, a pomagao je potrebitima i za vrijeme rujanske poplave. A da zadarska socijalna samoposluga ne bi ostala bez slatkiša za mališane, često vlastitim novcima kupuje čokolade i bombone.

Udruga Posedarje moje okuplja 30-tak članova te su se iskazali provođenjem raznih kreativnih radionica i humanitarnih akcija.

Dodjela nagrade nazvane Volonterska ruka, za što su zadarski učenici iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn volonterski izradili i prigodnu statuu, održana je u Kneževoj palači. O dobitnicima je odlučivalo Partnersko vijeće čiji su članovi predstavnici javnog sektora i organizacija civilnog društva.

Nagrade uručili zamjenica zadarskog gradonačelnika Jagoda Surać i zamjenik župana Zadarske županije Šime Mršić. Oboje su istaknuli važnost volontiranja te najavili i buduću potporu Volonterskom centru u ime javnih tijela iz kojih dolaze.

Dodjela ove nagrade zapravo je simboličko odavanje priznanja svim pojedincima i organizacijama koji su se svojim volonterskim angažmanom istaknuli u lokalnoj zajednici.

Ove godine dodjela se održava kao jedno od aktivnosti u sklopu projekta "Volonterska šuma - umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva“, koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Svim nominiranima u obje kategorije uručena su zahvalnice i priznanja za njihov angažman i volonterski rad.

Program obilježavanje glazbenim nastupom obogatio je zadarski duo Dah kojeg čine Dorijan Dukić i Mateo Horvat - kombinacija glasovnih mogućnosti te majstorija s gitarom i ukuleleom prisutne je ostavila bez daha.

A simpatije okupljenih pobrao je pak Pave iz Biograda čijem šarmu nije odoljela niti zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać te su uz glazbenu pozadinu dečkiju iz Daha i zaplesali. Kasnije je Pave okupljenima darivao ručno rađene anđele.

U kategoriji volontera bili su još nomirani: Gorana Patrk za svakodnevnu pomoć u obavljanje pomoćnih poslova u Domu za odrasle osobe Sv. Frane i dostavi obroka starijim i nemoćnim sugrađanima na Poluotoku; Iva Jakšić za iskazanu empatiju, emocionalnu podrušku te pružanje praktičnih infomacija žrtavama obiteljskog nasilja koji dolaze svjedočiti na Županijski sud u Zadru; Marin Pranjić, Milivoj Tičak, Robert Smojver, Nikola Perić i Ivica Radonić za svakodnevnu brigu o terapijskim konjima u Domu za odrasle osobe Zemunik; Andrija Jurčević za dugotrajni angažman u različitim volonterskim akcijama i programima, Miljenko Lisica za uključivanje djece iz Udruge za Down sindrom Zadarske županije u rad svog Taekwondo kluba Zadar; Marija Kostić za uljepšavanje svakodnevnice korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Zadar što uključuje čitanje poezije i proze, Igris Smrkinić za izvanredan individualni i grupni rad s korisnicima Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov; te Ivan Ražov i Šime Šokota za velikodušno pružanje pomoći obiteljima pogođenima poplavom u rujnu.

U kategoriji organizatori volontiranja bili su nominirani: Udruga Eko Zadar za aktivno sudjelovanje u raznim volonterskim akcijama s naglaskom na ekologiju, Stolnoteniski klub Pag za organiziranje sportskih natjecanja s ciljem okupljanja djece i mladeži, te Humanitarna udruga Put za prikupljanje humanitarne pomoći za bolesne i ljude u potrebi.

Komentari