Hrvatska na čelu Srednjoeuropske inicijative

Prvim danom ove godine Republika Hrvatska preuzela je predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom (SEI), a Hrvatski sabor predsjedanje Parlamentarnom dimenzijom te organizacije koja okuplja 18 zemalja članica.

Kako pojašnjavaju iz Hrvatskog Sabora, prioriteti hrvatskog predsjedanja usmjereni su na proširenje EU-a te na prijenos znanja i iskustava iz pretpristupnog procesa, gospodarsku suradnju, suradnju na području kulture, izazove migracija, intenziviranje suradnje SEI-ja s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama te nastavak parlamentarne suradnje.

U okviru predsjedanja planirana je organizacija nekoliko ministarskih sastanaka kao i sastanak na vrhu. Održat će se sastanci nacionalnih koordinatora te različiti stručni sastanci i konferencije.

Hrvatski sabor tijekom predsjedanja Parlamentarnom dimenzijom SEI-ja bit će domaćin dvama velikim skupovima. U svibnju se očekuje zasjedanje Parlamentarnog odbora Parlamentarne dimenzije SEI-ja, a u studenom zasjedanje Parlamentarne skupštine Parlamentarne dimenzije Srednjoeuropske inicijative, najavljuju.

Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative je Peđa Grbin, dok su članovi Darko Horvat i Damir Mateljan, a zamjenikom člana imenovan je Mihael Zmajlović.

Sukladno Poslovniku Parlamentarne dimenzije SEI-ja, Grbin će tijekom 2018. godine obnašati funkciju predsjednika Parlamentarne dimenzije SEI-ja.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano