Koje ćemo poreze plaćati manje u 2018. godini

Manje nameta i birokracije jedna je od najčešćih novogodišnjih želja među poduzetnicima, a nakon što je 2017. godine uvela oko dvije i pol milijarde kuna poreznog rasterećenja, Vlada je na sličan način odlučila otvoriti i novu 2018. godinu.

Kako je najavio ministar financija Zdravko Marić, porezno rasterećenje građana i poduzetnika u 2018. godini trebalo bi iznositi dodatnih 1,2 milijarde kuna, a to rasterećenje postići će se promjenama u sustavu PDV-a, kao i poreza na dohodak te u sustavu oporezivanja nabave automobila. Uz to rasterećenje ide i smanjenje administracije za poduzetnike, što bi trebalo dodatno pomoći nastavku gospodarskog rasta i investicija kao jednog od primarnih ciljeva aktualne Vlade.

PDV i porez na dohodak

Već od 1. siječnja na snagu su stupile izmjene sustava poreza na dodanu vrijednost, na način da se podiže prag za ulazak u sustav PDV-a sa 230.000 na 300.000 kuna. Ta mjera, osim što država očekuje konkretno smanjenje poreznih prihoda od pola milijarde kuna, znači i pojednostavljenje administracije za male porezne obveznike.

Dodatno će se poduzetnicima omogućiti povrat 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnih vozila do vrijednosti od 400.000 kuna. Dobre vijesti stižu i za poduzetnike na otocima i priobalju, jer kako je najavilo Ministarstvo financija, u 2018. godini očekuje se odobravanje povrata 50 posto pretporeza i za brodove koji se koriste u službene svrhe. U vezi toga Ministarstvo već vodi pregovore s Europskom komisijom s argumentima razvedenosti obale i otočne problematike, a očekivani rezultat je dodatnih 500 milijuna kuna poreznog rasterećenja. Porezni obveznici od ove godine mogu iskazati PDV pri uvozu kao pretporez u prijavi PDV-a, umjesto da ga kao dosad moraju plaćati u roku 10 dana, što bi ponajviše trebalo pridonijeti očuvanju tekuće likvidnosti.

U sustavu poreza na dohodak podiže se prošlogodišnji prag do kojeg se može plaćati paušalni porez na dohodak sa 230.000 na 300.000 kuna. Trenutno uvjete za paušalni način oporezivanja dohotka ostvaruje 27.000 obrtnika, odnosno fizičkih osoba, a u Ministarstvu financija očekuju kako će se ovim izmjenama taj broj povećati za više nego dvostruko, odnosno za dodatnih 30.000 fizičkih osoba. Paušalno oporezivanje dohotka znači jednostavnije i jeftinije knjigovodstvo, a osim toga novim Pravilnikom o porezu na dohodak očekuje se i konkretno porezno rasterećenje u iznosu od oko 266 milijuna kuna.

Ukida se posebni porez

Isti pravilnik, između ostalog, propisuje i da se trošak smještaja i prehrane radnika sezonaca više ne smatra dohotkom od nesamostalnog rada. Oporezivim primicima po osnovi nesamostalnog rada više se neće smatrati niti topli i hladni napitci koje poslodavac na svoj teret omogućuje radnicima za vrijeme radnog vremena.

Još jedna promjena u sustavu poreza na dohodak je prag za određivanje godišnjeg iznosa iznad kojeg se određuje plaća u naravi, a koji se podiže sa dosadašnjih 400 na 600 kuna. Značajne promjene tiču se i oporezivanja kupovine novih i rabljenih vozila, a od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju trebala bi u cijelosti biti izuzeta vozila vrijednosti do 150.000 kuna, uključujući i PDV. Prema informacijama Ministarstva financija, radi se o 65 posto svih novih vozila u prodaji.

Porezne promjene u tom segmentu ojačat će kriterije oko emisije CO2 i tu se također očekuje porezno rasterećenje u iznosu od oko 350 milijuna kuna. Cilj je potaknuti građane na pomlađivanje cjelokupnog voznog parka u Hrvatskoj i smanjenje emisije CO2 iz cestovnog prometa.

Kako je kazao ministar Zdravko Marić, to je set mjera usmjeren na pomlađivanje voznog parka u Hrvatskoj, na sigurnost prometa i zaštitu okoliša.

“Mi smo spremni iz proračunske perspektive i na ovo porezno rasterećenje, jer smatram da ćemo time imati širu društvenu korist.” - pojasnio je Marić.

Što se tiče rabljenih vozila, na snagu je već prvog dana siječnja stupila nedavno donesena uredba o ukidanju posebnog poreza na vrijednost vozila i uvođenju upravne pristojbe, koja će se računati prema snazi i starosti vozila. Uz ukidanje poreza kod kupovine rabljenih vozila veseli i smanjenje birokracije, u smislu ukidanja javnobilježničke ovjere kupoprodajnog ugovora, te dodatnih koraka poput izdavanja rješenja u Poreznoj upravi i obavljanja prijenosa vlasništva u policijskoj postaji.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano