Zadar na ZOI: Blizu nastupa Daria Obratov i Benedikt Nikpalj!

Uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu ostalo nam je još 30 dana, a prema sadašnjem stanju na njima bi trebalo nastupiti 12 hrvatskih sportaša u četiri sporta...

Međutim, rok za ostvarivanje normi istječe za 15 dana tijekom kojih bi se hrvatska ekspedicija mogla povećati za barem još tri ili četiri imena dok bi se broj sportova isto tako mogao povećati na šest ili sedam.

Najviše predstavnika Hrvatska će imati u alpskom skijanju, prema trenutačnoj situaciji - otkriva HRT- raspolažemo kvotama za nastup dviju skijašica i trojice skijaša. Malo je vjerojatno kako će se taj broj mijenjati do završetka kvalifikacijskog ciklusa i objave finalnih kvota 21. siječnja. Imena olimpijaca u ovom trenutku nisu definirana, ali je velika vjerojatnost da će Hrvatski skijaški savez (HSS) izabrati kandidate između sljedećih sportaša: Leona Popović, Ida Štimac, Natko Zrnčić-Dim, Filip Zubčić, Matej Vidović, Istok Rodeš, Elias Kolega i Samuel Kolega.

U bobu bi Hrvatska mogla imati četiri predstavnika. Naša posada predvođena pilotom Draženom Silićem na olimpijskoj rang-ljestvici trenutačno zauzima 26. mjesto u bobu četverosjedu i 29. mjesto u bobu dvosjedu, a pravo nastupa ostvaruje 30 najbolje plasiranih posada. Kvalifikacijska natjecanja traju do 14. siječnja kada će biti poznat konačan poredak. Izbore li plasman na ZOI, posadu će, uz spomenutog pilota, najvjerojatnije činiti gurači Mate Mezulić, Antonio Zelić i Zadranin - Benedikt Nikpalj.

U skijaškom trčanju hrvatski su predstavnici ostvarili kvote za nastup jednog ženskog i jednog muškog natjecatelja, do završetka kvalifikacijskog ciklusa i objave finalnih kvota 22. siječnja moguće su promjene tako da se postojeće kvote uvećaju za po jednu u obje konkurencije, čime bi broj sportaša koji će predstavljati Hrvatsku na ZOI-ju mogao iznositi od dva do četiri sportaša.

Kao i u alpskom skijanju, imena sportaša koja će popuniti navedene kvote u ovom trenutku nisu definirana, ali poznato je da će se odabir raditi između sljedećih sportaša: Vedrana Malec, Gabrijela Skender, Marko Skender i Edi Dadić. Hrvatska trenutačno ostvaruje kvotu za nastup jednog sportaša u biatlonu, a prema bodovnoj ljestvici prognoza je da će tako i ostati. Gotovo sigurno je da će tu kvotu iskoristiti Krešimir Crnković.

Hrvatski sportaši mogli bi nastupiti u sanjkanju i snowboardu, ali izgledi za to su vrlo mali. U sanjkanju nam je jedina sportašica u konkurenciji Splićanka ZD korijena - Daria Obratov, trenutačno na 33. mjestu konsolidirane ljestvice olimpijskih kvalifikacija, a pravo nastupa na ZOI ostvaruje 31 najbolje plasirana sanjkašica. Kvalifikacijska natjecanja su završena, slijedi podjela kvota. Budući da samo dva mjesta dijele Obratov od plasmana na ZOI, dobri su izgledi da ostvari normu u eventualnoj realokaciji kvota.

Što se snowboarda tiče, nisu veliki izgledi da ćemo gledati hrvatske predstavnike u Pjongčangu, naglašava HRT. Najbolji plasman zasad drži Lea Jugovac koja je na devetome mjestu "ispod crte" plasiranih na ZOI, te jedina ima kakvu-takvu šansu da u realokacijama kvota do kraja kvalifikacijskog ciklusa ipak ostvari pravo nastupa.

Komentari