Od ponedjeljka počinje obilježavanje 25 godina akcije Maslenica

Od ponedjeljka započinje obilježavanje 25 godina vojno-redarstvene akcije Maslenica, jedne od najvažnijih bitaka i svojevrsne prekretnice Domovinskog rata.

Prvi dan obilježavanja velike obljetnice ujedno je i blagdan zaštitnice grada Zadra sv. Stošije te Dan međunarodnog priznanja Hrvatske.

Pokrovitelji obilježavanja i proslave su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. U Organizacijskom odboru nalaze se predstavnici tri ministarstava od kojih je MORH najvažniji nositelj aktivnosti, Zadarske županije, gradova Zadra i Benkovca te nekoliko općina. U odboru su također predstavnici Sveučilišta u Zadru te braniteljskih udruga i onih proizašlih iz Domovinskog rada. Program se održava sve do 13. veljače brojnim događanjima na području gotovo cijele Zadarske županije.

Program obilježavanja, kako je kazao zapovjednik proslave general-bojnik Mladen Fuzul tijekom najavne konferencije za medije, najznačajniji je kroz četiri dana počevši od subote 20. siječnja. Tijekom ta četiri dana Oružane snage RH nastojat će se maksimalno približiti građanima. Tako će u subotu već od 9.00 sati ujutro na zadarskoj Rivi postrojiti taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, gdje će među zanimljivijim izlošcima svakako biti i prvi put široj javnosti predstavljeni helikopteri Kiowa te nova oprema poput jurišnih pušaka VHS i novih borbenih kaciga. Točno u podne istog dana predviđen je i uvijek atraktivni letački program akrobatske grupe Krila Oluje.

U nedjelju se u Zadru nastavlja taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH, a nešto ranije održat će se hodnja predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata “Koracima nade u istinu”, dionicom Zeleni hrast – Kašić – Paljuv – Pridraga.

U nedjelju se također održava i Sveta misa za Domovinu u katedrali sv. Stošije, te navečer u 19.00 sati koncert orkestra HRM i klape Sv. Juraj u HNK Zadar.

U ponedjeljak 22. siječnja, ujutro u 8.00 sati program počinje tradicionalnom budnicom Gradske glazbe, nakon čega slijede polaganje vijenaca na Središnji križ Gradskog groblja u Zadru u 9.00 sati, te polaganje vijenaca na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi na Bulevaru. Od 10.30 počinje veliki mimohod postrojbi sudionica operacije Maslenica s ratnim zastavama, koji kreće od uvale Jazine obalom kneza Branimira do mosta te preko njega do Narodnog trga, pa u konačnici Kalelargom do HNK Zadar. Mimohodu će se ovaj put pridružiti cijeli državni vrh, na čelu s predsjednicom Grabar-Kitarović i premijerom Plenkovićem te brojnim ministrima i drugim dužnosnicima.

Po dolasku u HNK održat će se i središnja svečanost, nakon toga obilazak taktičko-tehničkog zbora naoružanja i opreme na Rivi te na istom mjestu i zajednički ručak na kojem će vojni kuhari za sve građane i uzvanike pripremiti popularni vojnički grah. Kasnije istog dana, u 15.00 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru počinje i znanstveni kolokvij o samoj akciji. Program se nastavlja i idućih dana, sve do 13. veljače.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano