Klub iz Raštana: Ponos sela i Ravnih kotara!
Marko Marin

Prvi tragovi nogometa kao organizirane igre na zadarskom području potječu iz 19. stoljeća, odnosno 1887. Tadašnji list "Il Dalmata" zabilježio je da je posada engleskog brodovlja, koja je tu bila na proputovanju igrala nogomet, bila je to premijerna nogometna utakmica, ali bez Hrvata iz Zadra i Ravnih kotara.

Oni su nogomet počeli igrati nekoliko ljeta iza. Malo po malo, osnivani su od onda do danas nogometni klubovi u skoro pa svim kvartovima i naseljima ZD i okružja…

Ljubimac mještana

U subotu, 28. kolovoza 1976. u poslijepodnevnim satima skupina mladića, nogometnih zanesenjaka, okupila se ispred mjesne trgovine i uz "čašicu" razgovora, i blagoslov "političkih" seoskih moćnika, odlučila utemeljiti - lokalni nogometni sastav. U Raštanima.

“Nogomet se kod nas igrao i prije toga. Već na prvom sastanku odlučili smo da se klub zove po našem mjestu, ubrzo se u selu o tome pročulo pa su svoju pomoć ponudili gotovo svi mještani, odmah se prišlo i uređenju nogometnog igrališta. Tjedan potom Tomislav Čirjak i Vinko Čirjak - Džajić napravili su veliku drvenu svlačionicu, a nas nekolicina žicom ogradili travnjak. Najteže nam je bilo u kratkom vremenu napraviti iskaznice igrača, jer prvenstvo je bilo na pragu, službeni početak je bio već u nedjelju 19. rujna. No, uspjeli smo, osobno sam sa svojim suradnicima u tri dana registrirao čak 25 igrača. Vrlo dobro pamtim kako smo poslije svega odahnuli u restoranu Dalmacija” - prisijeća se sudionik spomenutog povijesnog skupa - uz Vinka Čirjaka - Šećerka, Šimu Kneza (Ljuti) i Antu Serdarevića - Špiro Zrilić, tadašnji prvi čovjek kluba koji će nedugo zatim sportskim uspjesima proslaviti svoje selo, Ravne kotare i zadiviti cijelu nogometnu javnost u RH.

Prvu službenu utakmicu momčad je igrala protiv Ciglara iz Nina. Gosti su slavili 3-2, rezultat u čitavoj priči i nije toliko bitan, a novoosnovani sastav činili su: Krešo Brajković, Marinko Brajković, Ive Mitrović - Major, Živko Zrilić, Šime Mitrović - Šigalj, Dragan Zdrilić - Vrgo, Miljenko Čirjak, Vinko Mitrović - Mitlović, Marinko Čirjak - Cule, Bude Knez i Vinko Čirjak - Džajić, u igru je ušao Ante Sedrarević u 25. minuti, a treneri su bili Vinko Čirjak- Šećerko i Špiro Zrilić, prvi pogodak, naravno također povijesni, postigao je Živko Zrilić, drugi Ive Mitrović, tj. njegov brat Zoran koji je za igrao na sportsku iskaznicu brata.

Prvu pobjedu u prvoj sezoni natjecanja nogometaši Raštana upisali su u trećem kolu, i to golom baš Ante Serdarevića, nad postavom Galovca, 1-0. Uz 12 navedenih u sezoni 1976.-77. u "Općinskoj B ligi" nastupili su: Bude Matešić, Luka Rogić - Čujo, Luka Čirjak - Lučić, Bude Mitrović - Čovo, Ivica Župan - Švračak, Nikica Erlić, Anđelko Čirjak, Leonardo Mikulić i Srećko Župan.

“Nogomet je osvojio Raštane pa se ubrzo igračima i rukovodstvu kluba priključuju Luka Rogić, Zdenko Rogić, Šime Mitrović, Stanko Čirjak… Doduše, nogomet se igrao i prije osnivanja NK Raštana. U Raštanima Gornjim, 28. prosinca 1974. odigrao se, tako, prema jednoj obavijesti, "revanš" susret između dviju momčadi iz Raštana- NK Angiri i NK Kanela” - piše Marko Marin, dugogodišnji zadarski sportski novinar u svojoj trećoj po redu netom promoviranoj monografiji pod naslovom "NK Raštane 1976. - 2016. Ponos sela i Ravnih kotara /a tek nam je 40 godina/".

Na 208 stranica, u debelim plavim koricama, nalazi se bogata faktografija o radu kluba, različiti statistički podaci iz natjecanja, mnoštvo crno-bijelih i kolor fotografija i isječaka iz raznih glasila.

“Četrdeseta obljetnica NK Raštana bila je prigoda da se klupska povijest objedini u jednoj knjizi, kao što je upravo ova monografija. Osobita mi je čast i zadovoljstvo bilo biti dio kluba u kojemu sam bio tajnik, što je ujedno bio i moj poriv za uradak, kao i želja da se ne zaboravi, kao što je to uobičajeno, razdoblje koje je prethodilo i doprinosilo osnivanju, djelovanju i uspjesima. Da on bude korak naprijed, da se sjetimo i zahvalimo svima koji su na bilo koji način pomogli klubu koji je u svojoj kratkoj povijesti od anonimnog kluba lokalnog značaja, bio na korak ulasku u Prvu HNL” - ističe autor prve knjige uopće ikada napisane o životu, usponima i padovima, NK Raštana.

U 14 povezanih poglavlja od "Počeci nogometa u Ravnim kotarima" i "Povijest nogometa u Raštanima", preko izvještaja i tablica prvenstvenih i kup natjecanja, kako seniora, tako i mlađih uzrasta i veterana, sastava i izmjena uprava i stručnih stožera, popisa preminulih članova, do "Riječi mještana" u izuzetno zanimljivom i sadržajnom izdanju saznajemo potanko niz zanimljivosti, poput da je u prvenstvu 1977.-78. poletna ekipa završila kao viceprvak, tik iza Borca.

U 1978.-79. sezona se zaključila na 12. poziciji, u 1979.-1980. na 10. Kroz 1980.-81. i 1981.-82. sastav je ponovno igrao u B ligi zauzimajući 8. i 5. mjesto poretka. U 1982. -1983. polučila se 2. pozicija iza Jedinstva iz Benkovca, uknjižila i rekordna 11-0 pobjeda nad Pakoštanima. Tijekom 1983.-84., 1984.-85. i 1985.-86. momčad je nastupala u Općinskoj ligi koja se često i odgađala zbog, pazite sada, nedostatna broja - sudaca.

Pamti se trijumf nad Zemunikom 7-2, ali i potop kod Borca, 1-8. Ekipa je u 1986.-87. skupa s Ugljanom i Jedinstvom, izbačena iz Lige NS Zadar, u 1987.-88. ostvarena je osma pozicija Općinske lige, pritom utakmicu posljednjeg, 24. kola, protiv Borca u gostima nije niti odigrala, kao razlog se navodi- prolom oblaka. U 1988.-89. bilježi se 0-11 poraz kod Sabunjara, a na žalost i da je klub u proljetnom dijelu prvenstva morao istupiti iz natjecanja uslijed nedostatka novca. Nakratko, nova sezona 1989.- 1990. pak nudi nam nešto sasvim suprotno, momčad se konsolidirala i postala prvak ONL Zadar.

Ekipu su sastavljali: Mario Dević, Budimir Mitrović (kapetan), Ivica Erlić, Alberto Rogić, Tihomir Mitrović, Mario Radanović, Dinko Mikulić, Zoran Čirjak, Velibor Knez, Davor Požarina, Berislav Števanja, Ante Serdarević, Nediljko Katuša, Danijel Pelicarić, Svetko Marić, Mladen Zrilić, Ante Bučić, Jurica Bašić, Oliver Čačić, Tomislav Raspović, Filko Erlić, Šime Mitrović, Stipe Jurjević, Silvio Katuša, Joso Mitrović, Denis Mitrović, Milan Katuša i Davor Števanja.

“Tijekom cijele sezone momčad je imala veliku podršku vjernih navijača. Na poslijednjoj utakmici protiv Borca bilo je više navijača nego što mjesto ima stanovnika (463)” - naglašava pisac monografije uz tekst iz V. lista u kojemu se ističe kako je "naslovom ostvaren plasman u Dalmatinsku ligu, viši stupanj nadmetanja, ali i da je prvo mjesto proslavljeno kako i dolikuje, svečano i veselo, igrači i rukovodstvo dobili su zaslužena priznanja". U 1990.-91. serija sjajnih predstava i rezultata se nastavila.

U Vodicama se remiziralo 1-1, a onda su uz tek poneku podijelu plijena "isprašeni", što doma, što "na strani", redom Hajduk Pridraga, Omladinac, SOŠK, Jedinstvo, Rudar Siverić, Metalac Šibenik, Bagat, Borac Gračac… Derbi s Novom Zorom (2-0), kasnijih doprvaka i prvaka, pratila je "kao šipak" krcata tribina, izbrojilo se okvirno 2.200 prodanih ulaznica. Uz +1.000 "izvan upisa". Ipak, početak rata uvjetovao je niz neodigranih susreta. U 1991.-92. klub nije nastupao, u 1992.-93. kao domaćin zbog ratne opasnosti igrao je Treću HNL-Jug - i na koncu bio treći iza Uskoka iz Klisa i Mosora - na Stanovima. Iduću sezonu - šesti na ljestvici - provodi na terenu Bagata, momčad se plasiralala u Drugu HNL, priredila se i Bijela noć na bazenu hotela Ilirija u Biogradu na Moru, uz pjesmu Doris Dragović, Tedija Spalata, program je vodio tada popularni Ljudevit Grgurić-Grga.

U Domovinskom ratu sebe su za slobodnu Hrvatsku dali Nado Rogić i Tihomir Mitrović Jaro, u klubu s ponosom čuvaju uspomenu na njih u svojim srcima. Ekipa 21.8. nakon 4 godine nekorištenja, prijateljskom utakmicom protiv Gospića, uz veliku svečanost ponovno vraća "u pogon" pod HR barjakom nogometno igralište NK Velebit u Benkovcu, tu je i domaćin u sezoni 1995.-96. Nakon pet godina utakmica je odigrana i na travnjaku u Raštanima, protiv selekcije svećenika, 3-0 također i prva međunarodna s mladom momčadi NK Croatia Dekin iz Canbere (Australija). Izvrsnu 1996.-97. sastav zaključuje kao doprvak 2. HNL-Jug iza Splita, ispred Jadrana NGB i Omiša. Piše se u sastavu: Šimunov (Baljak), I. Čačić, Batur, Erlić, V. Katuša, R. Katuša, J. Katuša (H. Ikić), D. Čačić, Mitrović, Rakić, Galac i rekordna pobjeda, kontra Trogira, 13-2. Totalno različito u odnosu na zadnju poziciju i ispadanje u reformirani niži razred 1997.-98. Tu sezonu klub završava kao osmi, narednu nisu ni priveli kraju, istupili su nakon jesenskog dijela. U 1. ŽNL kao drugi iza H. viteza ulaze opet u Treću HNL 2001.-2002. I istupaju poslije svega pet kola!

Uspon i renesansa

Kazna se zvala - 2. ŽNL u 2003.-04. kada iz najnižeg stupnja kreće nagli preporod, uspon i renesansa Raštana. Naslov, pa 6., 2x2. i 1. u 1. ŽNL, 2x2. i 2x1. u 3. HNL. U sezoni 2010.-11. pod "nadzorom" Leopolda Burčula "bijelo-plavi" dres su između ostalih nosili: Vugdelija, Veršić, Andačić, L. Batur, Šimurina, Kurtin, Tičak, G. Burčul, M. Batur, M. Gospić, Mikulić, Birkić, Rašić, Mišlov, Srzentić, Župan, Čačić, Perajić, Medun, Kruneš, Jankelić, A. Mikulić, A. Mitrović, Jovančević, Maruna… U 2012.-13. klub - iako u prethodnoj sezoni prvak - napušta Treću ligu, vraća se u 1. ŽNL. U međuvremenu su u nekoliko navrata mladići iz Raštana igrali finala i uzimali pokale područnih kupova, u 1995. uhvatili i 1/16, u 1998. i 1/8 kupa RH...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano