Via Dinarica povezuje ljepote zadarskog zaleđa

Via Dinarica je put Dinarskim gorjem od Slovenije do Albanije, dugačak 1380 kilometara.

Put se sastoji od tri staze - plave koja ide uz more, bijele koja povezuje planinske vrhove, i zelene koja ide nizinom. Od toga čak 1.070 kilometara plave staze prolazi Hrvatskom, 760 bijele i 200 zelene.

Sve to moglo se čuti dana su u multimedijalnoj dvorani Kneževe palače u Zadru gdje je održana prezentacija projekta Via Dinarica - platforma za održivi razvoj ruralnih područja.

Ova staza namijenjen je izletnicima, ljubiteljima prirode, avanturistima i biciklistima koji posjećuju planine Dinarskog gorja kao turisti.

Kako je pojašnjeno, cilj projekta je povezivanje i umrežavanje svih dionika na trasiranim putovima Via Dinarice i oživljavanje ruralnog prostora i njegovog zaleđa u turističkom smislu (smještaj, hrana i ostale aktivnosti).

Okupljenima su se obratili: Alan Čaplar, predsjednik Udruge Via Dinarica Croatia, Nedo Pinezić, Zajednica obiteljskog turizma HGK, Valentina Futač, Udruga Via Dinarica, Alan Damjanić i Sandra Babac, OPG Šinjorina smokva te Iva Bencun, Feral-Tours.

Alan Čaplar, predsjednik Udruge Via Dinarica Croatia istaknuo je kako je više stotina ljudi prošlo stazama koje čine Via Dinarica.

"Zadarska županija je u turističkom i planinarskom smislu zanimljiva jer se najljepši dijelovi Dinarida tu otkrivaju." - kazao je Čaplar. Dodao je i kako se u NP Paklenici spajaju plava i bijela linija Via Dinarice, i primjer je to dobrog suživota turizma, planinarstva i lokalnog stanovništva.

"Kako je naša županija pretežito ruralna ovo je još jedna od inicijativa za razvoje tog područja koristeći pri tome potencijal prirodne baštine." - komentirao je Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj. Pojasnio je kako je cilj Županije, koja je događanje i organizirala, ovaj projekt prezentirati široj javnosti, a ako se steknu uvjeti i financijski ga podržati, ili ako bude načina, kandidirati ga i za financiranje sredstvima EU-a.

Komentari