Trump najavio globalni gospodarski rast na krilima SAD-a

Interes multinacionalnih kompanija poput Dogus grupe, Booking.com, Googlea te La Rochea za investiranje u hrvatsku potvrdio je direktno predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, nakon niza sastanaka koje je održao s vodećim ljudima tih kompanija na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

Posebno obilježje ovogodišnjeg foruma u Davosu svakako je i završni govor, kojeg je održao američki predsjednik Donald Trump, s konkretnim rezultatima njegovog mandata u posljednjih godinu dana, kojima je pokrenuo gospodarsku renesansu.

Interes za Hrvatsku

Osim s brojnim državnicima, premijer Plenković održao je niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima multinacionalnih kompanija. Kako je izvijestio Plenković, iz sastanka s čelnicima tih kompanija može se zaključiti kako su one izuzetno zainteresirane za investiranje u Hrvatsku.

“Dogus grupa i dalje nastavlja ulaganja u Hrvatsku, Booking.com svojim je aktivnostima kao platforma pridonio većem dolasku turista u Hrvatsku, Google želi biti partner hrvatskoj IT industriji, a velika farmaceutska kompanija La Roche želi suradnju s hrvatskim zdravstvenim sustavom.” - ukratko je izvijestio Plenković.

Skup u Davosu završio je dugoočekivanim govorom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, koji je istaknuo kako su tijekom protekle godine u SAD-u napravljeni izvanredni potezi u kojima su otvorene nove mogućnosti za svakog građanina SAD-a, pomažući da se ostvari njihov san o sjajnom poslu, sigurnom domu i boljem životu za njihovu djecu.

“Nakon godina stagnacije, iznova imamo snažan ekonomski rast. Burze postižu rekord za rekordom, a od mog izbora stvoreno je više od 7 trilijuna dolara dodatne vrijednosti. Povjerenje potrošača, povjerenje u poslovanje i povjerenje u proizvodnju na najvišem je stupnju zadnjih desetljeća. Od mog izbora stvorili smo 2,4 milijuna novih radnih mjesta, a taj se broj stalno povećava. Optimizam malih poduzeća je na visokoj razini. Nezaposlenost je najniža u gotovo pola stoljeća. Afričko-američka nezaposlenost dosegla je najnižu stopu ikad zabilježenu u Sjedinjenim Državama, kao i niska stopa nezaposlenosti Latinoamerikanca. Svijet je svjedok ponovnom oživljavanju jake i uspješne Amerike.” - kazao je Trump u svojem govoru istaknuvši kako nikad nije bilo bolje vrijeme za zapošljavanje, izgradnju, investicije i rast u SAD-u.

Trumpova renesansa

“Masivno smo smanjili poreze za srednju klasu i male tvrtke kako bi radne obitelji zadržale veći dio njihovog teško zarađenog novca. Snizili smo stopu poreza na dobit od 35 posto sve do 21 posto. Kao rezultat toga, milijuni radnika su primili bonuse od svojih poslodavaca u iznosima većim od 3.000 dolara. Očekuje se kako će smanjenje poreza povećati prosječni američki dohodak kućanstava za više od 4.000 dolara. Najveća svjetska tvrtka, Apple, priopćila je da planira prenijeti 245 milijardi dolara vanjske dobiti u Ameriku. Njihova ukupna ulaganja u gospodarstvo SAD-a bit će više od 350 milijardi dolara tijekom idućih pet godina. Sada je savršeno vrijeme da svoje poslovanje, posao i ulaganja - preselite u SAD.” - uputio je Trump poruku SAD-a u Davosu.

Također je pojasnio slogan “America First”, odnosno “Amerika na prvom mjestu” koji često koristi, poručivši kako bi i čelnici drugih zemalja trebali stavljati na prvo mjesto vlastite zemlje te kako taj slogan ne znači “samo Amerika”, jer rastom SAD-a rastu i druge zemlje, a američki prosperitet stvara nebrojena radna mjesta diljem svijeta. Potvrdio je i kako intenzivno radi na međunarodnoj trgovini, ali onoj gdje će međusobni odnosi biti pošteni i uzajamni, bez mogućnosti da neke zemlje koriste sustav na štetu drugih, bez tolerancije na nepoštene ekonomske prakse, masovne krađe intelektualnog vlasništva i masovne državne poticaje kojom industrije nekih zemalja dobivaju nepoštenu prednost.

Svjetski ekonomski forum u Davosu i ovim porukama američkog predsjednika Donalda Trumpa pokazao je neka nova kretanja i usmjerenost velike većine svjetskih zemalja na gospodarski rast i razvoj.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano