Plenković: Hrvatski ribari u Savudriji mogu biti mirni

Na jučerašnjoj sjednice Vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na slovenske kazne hrvatskim ribarima, najavivši nove načine na koje će Vlada Republike Hrvatske pružiti odgovarajuću pravnu pomoć ribarima, kako oni ne bi došli u bilo kakvu negativnu poziciju.

"Poručujem im da mogu biti mirni i da će Vlada Republike Hrvatske čvrsto ustrajati na stavovima i obvezama koje smo preuzeli“, kazao je predsjednik Vlade.

Podsjetivši da se Slovenija upustila u jednostranu provedbu arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje i koja se prema međunarodnom pravu ne može jednostrano primjenjivati, Plenković je rekao da je Hrvatska odgovorila jednakom mjerom, odnosno da je hrvatska policija izdala niz prekršajnih naloga slovenskim ribarima.

"Vodit ćemo računa o zaštiti hrvatskih interesa, hrvatskog teritorija i hrvatskih ribara. Nismo sretni zbog ovakvog scenarija, ali važno je još jednom ponoviti da se ovo događa isključivo zato što je Slovenija krenula jednostranim putem raditi ono što nije ni u duhu dobrosusjedskih odnosa ni u skladu s međunarodnim pravom. To ćemo pojasniti svim akterima u međunarodnoj zajednici. Sigurno da to nije put dijaloga i dogovora kojeg smo jasno predstavili slovenskoj strani više puta u proteklim mjesecima. Na ovaj način su oni ti koji su prenijeli međudržavni problem na konkretan život dijela naših sugrađana, što nije dobro“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano