Pepelnica ili Čista srijeda znače post i nemrs

Danas je prema katoličkom kalendaru Pepelnica ili Čista srijeda, dan kojim započinje Korizma.

Vrijeme je to od 40 dana kroz koje se pripremamo za proslavu Uskrsa.

Korizma završava pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak, i tad započinje Vazmeno trodnevlje.

Prema kršćanskoj tradiciji vrijeme Korizme je doba odricanja, posta, intenzivne molitve i činjenja dobrih djela.

Nadbiskup predvodi misu u katedrali na Pepelnicu

Početak Korizme, tj. Pepelnicu karakterizira posipanje vjernika pepelom. Taj pepeo nastaje spaljivanjem grančica maslina koje su godinu ranije blagoslovljenje na Cvjetnicu. Ta tradicija seže u 11. stoljeće, a simbolika joj je u obilježavanju tijela, tj. osobe kao vjernika koji prihvaća ozbiljnost Korizme i odricanja, stoga brojni svećenici na čelu pepelom učine znak križa.

Još stariji običaj od “pepeljanja” vjernika, je post i nemrs. Tako su već u 5. stoljeću vjernici započeli postiti, najprije su to činili nedjeljom, no kako je nedjelja dan kad se svetkuje Gospodin, post su vremenom pomaknuli nekoliko dana ranije. Kod vjernika česti zbrku izazovu pojmovi post i nemrs, te kad koji prakticirati.

Pepelnica ili Čista srijeda te Veliki petak jedini su dani u Korizmi kada Crkva propisuje strogi post i nemrs. Post znači da se katolici u dobi od 18. do 60. godine života (za bolesnike ne vrijedi ovo pravilo) taj dan smiju samo jednom do sita najesti. Za sve vjernike starije od 14. godina vrijedi i pravilo nemrsa za sve petke u Korizmi. Pod pojmom nemrs misli se na nejedenje mesa životinja.

Kako je odricanje jedan od temeljnih načela Korizme, velik dio vjernika odriče se stvari koje su im drage, ili se suzdržavaju od poroka, kao što su alkohol i cigarete. Među mlađima odricanje od slatkiša je najpopularnije.

No važnije od odricanja je još veće nastojanje da činimo dobro drugima oko sebe, jer to će imati mnogo pozitivnije posljedice za društvo. Ako se odreknemo poroka ili slatkiša, pomoći ćemo samo svome organizmu da bude zdraviji, no odlukom da ćemo za vrijeme korizme biti bolji prema svojoj okolini postići ćemo mnogostruke rezultate, a možda steknemo navike koje će nam ostati i nakon Korizme. Stoga posjetite starije i nemoćne za koje znate da su napušeni i željni društva, pomozite onima u potrebi, jer to je vjernički duh Korizme.

Komentari