Zadarskoj županiji 60 mil. kuna za tri centra kompetencija
U listopadu 2017. godine započela je 24-mjesečna provedba projekta izgradnje i uređenja Centra novih tehnologija - CeNT
Centar za razvoj i edukaciju gradi se u poduzetničkoj zoni Grabi

Krajem siječnja stigla je vijest kako je odobreno sufinanciranje EU sredstvima budućeg zadarskog Centra za kreativne industrije.

Ovu informaciju s javnosti je podijelila INOVAcija, Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije, koja je projektni prijedlog za sufinanciranje i pripremala te je ujedno i nositeljica cijelog projekta. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta donijelo je odluku o financiranju projekta s 19,97 milijuna kuna što je 83 posto od ukupne vrijednosti projekta koja iznosi 24,4 milijuna kuna.

Projekt će se provoditi 24 mjeseca, partner NOVAciji je Zadarska županija, a suradnici su Sveučilište u Zadru, Prirodoslovno-grafička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije i Hrvatski audiovizualni centar HAVC.

“Projekt Centar za kreativne industrije pokrenut je iz razloga što je sektor kreativne industrije prepoznat kao sektor koji ima znatan potencijal za razvoj u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru. U cilju povećanja konkurentnosti ovog sektora gospodarstva budući Centra je zamišljen kao specijalizirani poslovni inkubator za kreativnu industriju s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji. U navedenom prostoru bit će smješten i Filmski ured Zadar koji će biti u mogućnosti proširiti svoje usluge logističke podrške filmskim ekipama zahvaljujući modernoj poduzetničkoj infrastrukturi.” - pojasnili su iz ove Ustanove čijim su angažmanom u Zadarsku županiju stigli iznosi EU sufinanciranja koji se mjere desetcima milijuna kuna.

Naime, ova ustanova odigrala je aktivnu ulogu u osiguravanju sredstava i za druga dva centra kompetencija čije je sufinanciranje odobreno kroz Operativni program konkurentnost i kohezija - Centar novih tehnologija - CeNT i Centar za razvoj i edukaciju. Oba ova centra gradit će se na području Općine Poličnik koja je prepoznala važnost ulaganja u poduzetničku infrastrukturu.

CeNT

U listopadu 2017. godine započela je 24-mjesečna provedba projekta izgradnje i uređenja Centra novih tehnologija - CeNT. Financiranje projekta je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ukupna vrijednost projekta CeNT je 38.141.895,85 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj prijavitelju - Zadarskoj županiji bespovratno odobreno 20.000.000 kuna.

U projektnoj dokumentaciji je navedeno kako je cilj CeNT-a postati obrazovna tvornica za potporu izradi kompleksnih proizvoda u kojem bi se povezali obrazovni, znanstveni i poslovni subjekti Zadarske županije, odnosno Jadranske Hrvatske pa i šire. CeNT će pružiti i formalne nastavne planove i programe u suradnji s profesionalnim i visokoškolskim ustanovama, kao i programe cjeloživotnog učenja.

U pojašnjenu je istaknuto kako su Ustanova INOVAcija Zadarske županije i Općina Poličnik partneri na projektu koji za cilj ima razvoj poduzetničko poslovne infrastrukture te pratećih proizvoda i usluga kao i povećanje konkurentnosti metaloprerađivačke industrije kroz prijenos visokih tehnologija, jačanje znanja i kompetencija kadra (obrazovna tvornica) te stvaranje novih malih i srednjih poduzetnika i radnih mjesta u Zadarskoj županiji i Jadranskoj regiji.

Projekt tako osigurava izgradnju i opremanje specijaliziranog poslovnog inkubatora, na području općine Poličnik, te uspostavu i provođenje planiranih aktivnosti koje bi trebale pomoći gospodarstvu utemeljenom na znanju i proizvodima visoke dodane vrijednosti. Infrastruktura centra omogućavat će inkubaciju novih tvrtki, najam prostora i specijalizirane opreme za nove i postojeće male i srednje poduzetnike u metaloprerađivačkom sektoru, ali i specijalizirane usluge edukacija, mjerenja i testiranja te poslovnog savjetovanja koje će doprinijeti rastu i konkurentnosti osobito malih i srednjih poduzetnika koji nemaju vlastitih resursa za pristup najnovijim znanjima i proizvodnim tehnologijama.

Suradnici na projektu su stoga HGK-Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije, Strukovna škola Vice Vlatković, Zadar, Tehnička škola Zadar, Sveučilište u Zadru i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Centar za razvoj i edukaciju

Osim što će se postati rasadnik znanja u metaloprerađivačkoj industriji, u Poličniku će se razvijati i industrija koja se bazira na pčelinjim proizvodima.

Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta donijelo je odluku o financiranju projekta Centar za razvoj i edukaciju prijavljenog na natječaj Razvoj poslovne infrastrukture, te je u studenom 2017. započela provedba i ovog projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 25.571.601 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno odobreno 20.000.000 kuna. Sredstva će se utrošiti na izgradnju i opremanje novog Centra u poduzetničkoj zoni Grabi.

U projektnoj prijavi je kazano kako je cilj projekta uspostaviti Centar za razvoj i edukaciju kao modernu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu od lokalnog i šireg regionalnog značaja koja će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja unutar industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode – vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med, i to prvenstveno farmaceutska, prehrambena i kozmetička industrija. Budući da se radi o uspostavi poslovne infrastrukture koja će odgovarati potrebama poslovanja navedenih industrija i povezanih dionika na svim razinama, provedba projekta direktno će doprinijeti povećanju broja malih i srednjih poduzetnika i podizanju kvalitete široke palete proizvoda i usluga navedenih industrija.

Plan je da Centar pruža usluge inkubacije i konzultantske usluge poduzetnicima, specijalizirane edukativne usluge poslovnim subjektima, zaposlenima, nezaposlenima, studentima i učenicima koji planiraju poduzetničke poduhvate, te nudi usluge razvoja proizvoda i podrške povećanje konkurentnosti proizvodnje uz stručni nadzor. Unutar Centra nalazit će se nekoliko zasebnih funkcionalnih cjelina, koje će ujedno služiti kao praktikumi za učenje i aktivno sudjelovanje u tehnološkim procesima pod stručnim vodstvom. Usluge inkubacije namijenjene su start-up poduzećima u raznim sektorima industrije vezanim uz pčelinje proizvode, čime će projekt olakšati razvoj i rast za malo i srednje poduzetništvo u relevantnome području, što će u konačnici značajno doprinijeti privlačenju novih investicija i otvaranju novih radnih mjesta u sektoru malog i srednjeg poduzetništva u Općini Poličnik i Zadarskoj županiji, zaključeno je.

Na ovom projektu Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija i Zadarska županija su partneri, Općina Poličnik je nositelj dok su pak suradnici HGK - Županijska komora Zadar, Sveučilište u Zadru, Obrtnička komora Zadarske županije, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA te Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića u Zadru.

Plavo-zeleni centar

Pozitivna potvrda o sufinanciranju se još čeka samo za Centar kompetencija za prehrambeno prerađivačku industriju, tzv. Plavo-zeleni centar čija planirana lokacijama je u poslovnoj zoni Lonići u Bibinjama.

Komentari