Maroš Šefčovič u posjetu Hrvatskoj

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju, danas i sutra u posjeti je Hrvatskoj.

Dio je to njegove turneje o energetskoj uniji.

Najavljeno je kako će se potpredsjednik će se sastati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem i članovima Hrvatskog sabora. Njihove rasprave biti će usmjerene na pripremu hrvatskog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za razdoblje 2021.-2030., razvoj hrvatskog unutarnjeg energetskog tržišta i njegovu ulogu u regionalnoj suradnji u području energetike, uključujući inicijativu za energetsku povezanost srednje i jugoistočne Europe (CESEC).

Potpredsjednik će održati i glavni govor na konferenciji "Nova hrvatska energetska strategija” te sudjelovati u dijalogu s građanima koji će biti usmjeren na energetsku uniju i koristi koje bi njome mogla ostvariti Hrvatska.

Potpredsjednik Šefčovič izjavio je prije posjeta: "Drago mi je vidjeti da Hrvatska već ostvaruje svoje ciljeve za 2020. u pogledu energije iz obnovljivih izvora i smanjenja emisija stakleničkih plinova, posebno zahvaljujući svojem snažnom hidroenergetskom sektoru. Hrvatsku pozivam da nastavi razvijati svoju industriju obnovljivih izvora energije i uloži dodatne napore kako bi ispunila svoj cilj energetske učinkovitosti. S pomoću EU-ove nove inicijative pametnog financiranja za pametne zgrade, najavljene u okviru paketa 'Čista energija za sve Europljane', pomoći će se u financiranju energetski učinkovite obnove zgrada u Hrvatskoj. EU financira i izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku. Time će se pridonijeti diversifikaciji izvora opskrbe energijom u Hrvatskoj i široj regiji, a njezina energetska tržišta učiniti konkurentnijima. Hrvatska priča svjedoči o učinku energetske unije na terenu. Ona je već ispunila svoje ciljeve za 2020. u pogledu emisija CO2, energije iz obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, iako bi potonju trebalo dodatno poboljšati. K tome, Hrvatska energetska sigurnost postupno se ojačava, posebno zahvaljujući regionalnoj suradnji u okviru CESEC-a i budućem LNG terminala na Krku. Što energetska unija znači za Hrvatsku bit će jedna od središnjih tema interaktivne rasprave koju ću voditi sa studentima u Zagrebu.”

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano