TKDK Plovanija: borilačkim sportom i odličjima protiv nasilja...

Rijetko koja sredina može se pohvaliti tolikim brojem aktivnih i vrsnih pripadnika borilačkih sportova kao što to može - Zadar.

Premda prepoznat odavno kao grad vrhunske košarke i košarkaša, žarom i napose postignućima ne zaostaju niti malo za “basketašima” zaljubljenici i sudionici nadmetanja u ringu ili na strunjačama…

Ponos i nagrada

Među onima koji su se naročito nametnuli nalazi se TKDK Plovanija. Taekwondo klub osnovan 2009. iako nema dugu natjecateljsku povijest može se itekako pohvaliti odličnim rezultatima s niza raznih lokalnih, nacionalnih i internacionalnih natjecanja. Uspješnim nastupima, plasmanima i naravno polučenim kolajnama.

“Da! Jako sam zadovoljan. Teče nam 10 godina djelovanja, a soba vitrina nam je krcata peharima, plaketama i medaljama. Krenuli smo u startu polako, ali s vremenom smo stekli zapažen status ne samo u užim nego u širim okvirima, zbog čega sam izuzetno ponosan” - tvrdi Antonio Čačić, prvi stručnjak i čelni čovjek uzornog kolektiva. I njegov pokretač.

Naime, uočivši kako veliki broj mališana na području Plovanije nema baš veliki izbor zanimacija za korištenje slobodnog vremena izuzev igrica na kućnim kompjuterima, laptopima ili tabletima, pojavila se želja za novim i kvalitetnijim sadržajima. Poput utemeljenja Taekwondo kluba.

“Već od malih nogu, bavim se tim sportom, pa sam i ostalim mlađim naraštajima htio prenijeti svoja iskustva i ljubav prema njemu, tako smo startali s prvim treninzima. Na početku našeg djelovanja, pristupili su nam ipak većinom odrasli, ali vrlo brzo s treninzima su krenula i djeca” - otkrio je za Narodni list idejni začetnik i inicijator rađanja TKDK Plovanija.

Malo po malo, iz tijesnih prostora prešlo se u prave dvorane, s kvartovskih rekreativnih okupljanja na najviša međunarodna postolja.

“Iz godine u godinu, rasli smo, poboljšavali su nam se uvjeti, a time i podebljavali uspjesi u konkurenciji s nekim daleko afirmativnijim timovima iz zemlje i inozemstva. U 2017. kao klub postavili smo visoke ciljeve i na koncu ih sproveli, pritom smo uveli i puno noviteta. Počeli smo, a to nas posebno raduje svih skupa, s radom u tri osnovne škole i to s đacima OŠ Zadarski otoci - Bili Brig, OŠ Bartol Kašić - Put Bokanjca i Plovanija i OŠ Krune Krstića u Arbanasima. Prisustvovali smo na mnogim turnirima, organizirali već drugi put za redom sada tradicionalan turnir u našem gradu “Zadar OPEN“ s brdom čestitki i primljenih pohvala. Na svakom turniru na kojem smo nastupili osvajali smo odličja pa su nam nadareni borci samim time imali više inspiracija za daljnje treninge i naporan rad” - navodi trener kluba.

Među primarnim zadacima koji se - pod motom “Zbogom nasilju i maltretiranju slabijih, mi smo prijatelji, jedna velika obitelj” - ostvaruje prema planu i programu, bitno mjesto zauzima motiviranje što više djevojčica i dječaka iz “Donatova metropolisa” da se pridruže taekwondou. Oni uz ovaj atraktivan sport kvalitetnije i brže dozrijevaju, razvijaju se i odrastaju na primjeren način u zdravom tijelu i duhu s mnogo životnog elana. Petica, čista. Desetka, stotica, bili su jedinstveni i akteri u ocjenama upućenima prema TKDK Plovanija za sjajno priređena domaćinstva prije spomenutih ZO-a.

“Huh, umorili smo se tada, premorili, ali isplatilo se nakon svega” - potvrđuje nam trener, vodeće ime, "alfa i omega" borilačkog spektakla čiji je domaćin ugostio ukupno blizu tisuću malaca iz nekoliko država, osoblja, sudaca i stručnih lica. Krcata tribina, roditelji, poznanici, rodbina.

“Na turniru su se u oba navrata susretali prijatelji, ali i produbljivalo prijateljstvo, upoznavalo nove ljude, razmjenjivalo adrese, Facebook profile, brojeve, mobitela. Ma, milina. Fešta. Uistinu, uzastopan ambijent kakav smo samo mogli poželjeti, ponosan sam” - ističe neumorni momak, posvuda prisutan, “Katica za sve”, PR i pospremač, čelnik taekwondo sastava. I sam fantastičan borac. Nositelj crnog pojasa.

“Ljetos su naši članice i članovi neumorno trenirali na Baninama, kako bi spremniji ušli u novu sezonu koju smo otvorili “Korčula OPEN-om”, kod našeg dragog prijatelja i reprezentativca Dinka Šegedina. Kućama smo se vratili s odličnim rezultatima. Kasnije smo prisustvovali i na drugim turnirima, u Omišu smo uživali, posjetili Marjan i uzeli odličja u Splitu, na Gripama. Vrlo zanimljiv bio nam je “Mostar Open“, iz BiH nosimo hrpu lijepih uspomena. Predanim i vrijednim borcima smo dodijelili i dvije bicikle, Mateu Škari za trud i redovne dolaske na treninge, kao i Antoniju Miletiću koji pak uz redoviti trening ostvaruje i izvrsne rezultate na nadmetanjima.

Minulu godinu smo završili polaganjima za pojas i treninzima s prijateljima i kolegama iz Karlovca. Tamo smo odradili i odličan trening - samoobranu, borbe i forme - s prisutnim azijskim taekwondašima, ali i tehnički seminar predvođen GM Lee Kwang Bae 9. DAN i GM Miroslavom Brezanom 8. DAN, uz asistenciju šest korejskih studenata sa Shin - Sung Univerziteta” - nabraja u hipu trenerski autoritet i vrhunski sportaš.

Pred Komisijom HTKDS-a polaganju je u prosincu pristupilo 60-ak mališana. Tako su bijeli pojas, 9. kup, zaslužili: Mihaela Matešić, Mirko Gacik, Danijela Krstičević, Luka Ušljebrka, Merjem Bašić, Imran Bašić, Sebastijan Korica, Niko Perkušić Dželalija, Leon Nezirević, Loreta Beram, Antonio Čikeš, Ema Pavlović, Josip Bujačić, Gabrijel Pavlović, Daniel Petani, Šime Karlović, Lucian Orčić, Zara Valčić, Mihaela Šaponja, Ivona Katić, Niko Božajić, Matia Božajić, Marcela Alibašić, Daniel Božulić, Antonio Alibašić, Amar Mušić, Nandor Nagivari, Daniel Kolega, Leo Drača, Karlo Šarić, Nikola Drača i Anđela Čuča. Za žuti i više žuti pojas, 8. i 7. kup, položili su: Jakov Beram, Jakov Popov, Patricija Kadić, Luka Beram, Petra Prtenjača, Luka Šapina, Roko Vučetić, Rina Ivanov, Laura Ferrari i Matija Beram. Nadalje, za zeleni i više zeleni pojas, 6. i 5. kup: Mihael Burčul, Marija Gospić, Bartol Burčul, Nika Petra Burčul, Mate Perica, Roko Petrović, Klara Vukić, Lucia Ražnjević, Martina Čikeš, Marino Marković i Šime Buovac, za plavi i viši plavi pojas, 4. i 3. kup, su pak položili: Marsela Perić, Matija Ivanov i Sara Zdrilić, baš svima čestitka.

"Ovim putem želimo još jednom pohvaliti borce s novim pojasevima, ali i dati na znanje kako je svaki položeni - korak bliže crnom koji je svima žarka želja. Nadam se i uvjeren sam da će svi naši borci jednog dana svojim trudom i sposobnosti, zaista i ponijeti crni pojas. Talenata ne manjka” - tvrdi No.1 kluba. Uz njega su na 4 rijeke boravili Stanislav Đukanović, Mihovil Baričević i Krešimir Ušljebrka. Tu je i Antonio Čulina.

“U 2018. TKDK Plovanija planira više boraca osposobiti za borbe i polaganja pojaseva. Dakako, organizirat ćemo i treći “Zadar OPEN“, 9.06., a očekujemo i tu više sudionika. Kanimo i dalje prisustvovati na što više turnira i događaja vezanih za taekwondo sport, sudjelovati na “CRO OPEN-u” na koji na žalost spletom okolnosti lani nismo mogli otići, a na njemu će nastupiti naš kategorizirani sportaš Patrik Ninčević koji se polako ali sigurno i priprema za njega. Nadamo se i više osvojenim pojedinačnim i ekipnim odličjima. To je realno i moguće s obzirom da u klubu imamo upisano oko 110 mališana željnih i rada i uspjeha. Navedena brojka s vremenom će se i podizati, siguran sam”.

Upisi i navika

Treninzi i upisi su konstantno u tjednu na tri lokaliteta. U OŠ Z. otoci svaki dan u 19 sati, u OŠ B. Kašića ponedjeljkom i srijedom iza 19:00, u OŠ K. Krstića srijedom i petkom između 16 i 17:00.

“Trenutno je najviše dječaka i curica uzrasta od 4 do 18 godina, posebno učenika i učenica nižih razreda. Djeca se preko sporta dižu mentalno i fizički, uistinu niz je pozitivnih primjera” - navodi izvrsni trener TKD Plovanija. I ponosno naglašava:

“Nerijetki su koji su se upravo preko taekwondoa upoznali s radnim navikama, trudom, upornošću, ustrajanošću, izrastajući u najbolje i najučinkovitije u svojim svakodnevnim i profesionalnim poslovima.”

Komentari