Plenković i Dalić komentirali izvješće EU komisije

Na današnjoj sjednici Vlade RH premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na jučerašnje izvješće Europske komisije.

Naveo je kako ono konstatira čitav niz aspekta u kojima je Hrvatska ostvarila napredak, koje Komisija priznaje kao dobre stvari napravljene tijekom 2017. godine, od gospodarskih pokazatelja, smanjenja proračunskog deficita i javnog duga te kvalitetnije osnovice rasta, kao i činjenici da Hrvatska raste više od prosjeka EU-a i Eurozone, ali isto tako navodi i određene sugestije koji su to aspekti u kojima Vlada treba biti bolja i brža.

"Kaže se u izvješću Komisije da postoji taj magični trokut. To su investicije, strukturne reforme i odgovorna fiskalna politika. Mislim da je svima nama u Vladi više nego jasno da moramo poraditi više na privlačenju ulaganja, bilo da su ona domaća, bilo da su strana. Ona su sigurno važan generator rasta i s te strane očekujem od svih vas, u nadležnim resorima osobito, da napravimo važne iskorake, a isto tako i u nastavku strukturnih reformi" - istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je Vlada već najavila u kojim se područjima strukturne reforme očekuju. Kazao je da će izvješće EK dobiti svi resori, kako bi vidjeli kako je to kad netko drugi pogleda sve ono što se radi.

"Može biti bolje, ja očekujem od svih vas da napravite iskorake i u pripremi i definiranju novog Nacionalnog programa reformi, a i bržem poduzimanju strukturnih reformi - poručio je predsjednik Vlade.

Izvješće EU komisije komentirala je i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazavši kako je izvješće Europske komisije u najvećoj mjeri u skladu s očekivanjima Vlade te da prepoznaje rezultate u gospodarskom rastu ostvarene u prošloj godini i u proračunskoj disciplini, smanjivanju proračunskog deficita i javnoga duga.

Potpredsjednica Dalić pojasnila je da strukturne reforme nisu jednostavne te da je za njihovu pripremu potrebno vrijeme, istaknuvši da je prošla godina utrošena na njihovu pripremu. Na novinarski upit o primjedbama EK da je Hrvatska najslabija po pitanju mjera koje je sama najavila te zašto se toliko kasni, potpredsjednica Dalić je ponovila da je za kvalitetnu pripremu reformi potreban određeni napor i usklađenja među resorima.

"I ja bih željela da mnoge od tih mjera idu brže, ali promjene i reforme mogu ići onom brzinom i dinamikom kojom ih društvo može prihvatiti. Vlada želi da mnogobrojne aktivnosti koje smo pripremali u proteklom razdoblju dovedemo do konačnog završetka i da aktivnosti vezane uz europske fondove još dodatno ubrzamo, povrh rezultata koji su ostvareni" - pojasnila je.

Na primjedbe Komisije o poreznoj reformi koja je produbila nejednakosti u društvu, potpredsjednica Dalić je odgovorila kako je porezna reforma donijela smanjivanje poreznog tereta za sve građane te kako je 500.000 građana isključeno iz plaćanja poreza zbog povećanja neoporezivog dijela plaće.

Dodala je da je za građane koje nisu u "poreznim škarama" i nisu imali koristi od porezne reforme povećan iznos minimalne plaće.

"Smisao je porezne reforme da pridonose gospodarskom rastu, ubrzanju gospodarskog rasta i omogući prelijevanje rasta do svakog građanina. Najbolji način smanjivanja društvene nejednakosti je gospodarski rast" - rekla je potpredsjednica.

Podsjetila je i da statistika pokazuje da je prošla godina donijela rast neto plaća oko pet posto.

"Moramo imati na umu da je Hrvatska bila u recesiji dugo, gotovo šest godina. Unatoč naporima Vlade da se standard poboljša brže i više nije lako nadoknaditi posljedice tako dugotrajne recesije" - zaključila je potpredsjednica Dalić.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano