Ramljakova ostavka neće zaustaviti spašavanje Agrokora

Postupak privremene uprave u Agrokoru i dosad se provodio pod znakom upitnika u smislu rezultata i s brojnim kontroverzama, a veliki medijski i politički pritisak završio je ovih dana ostavkom izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i pitanjem na koji će se način nastaviti pokušaj spašavanja najveće hrvatske kompanije.

Uzalud su vjerovnici kao budući vlasnici upozoravali politiku da se petlja u njihov posao, uzalud su i radnici putem sindikata poručivali da je najvažnija stabilnost poslovanja poljuljanog diva, nadmetanje tko će skupiti više jeftinih političkih bodova i bojne optužbe natjerale su čelnog čovjeka izvanredne uprave da preda ostavku.

Kao što je kazao - najprije su ga zvali da spasi nuklearnu elektranu od eksplozije, a poslije ga pitaju koliko je vode potrošio na hlađenje reaktora.

No najbitnije, trošak restrukturiranja Agrokora, čak i tako golemog iznosa od pola milijarde kuna, ne plaća se niti iz državnog proračuna, niti iz džepova navodno zabrinutih političara koji krizu u Agrokoru već mjesecima doživljavaju kao priliku za osobne probitke, ne mareći pritom niti za hrvatsko gospodarstvo, vjerovnike i male poduzetnike, pa niti za radnike.

Politički ili poslovni proces

Kako je interes politike ipak legitiman u ovom slučaju, jer uostalom - politika je kreirala i poseban zakon zbog krize u Agrokoru, povjerenik Vlade Ante Ramljak i potpredsjednica Vlade Martina Dalić ovih su dana podnijeli detaljno izvješće saborskom odboru za gospodarstvo.

Bitne stvari koje su se mogle čuti na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo bile su potvrda kako postupak izvanredne uprave nije politički, već poslovni proces u kojem naša najveća tvrtka nije prešla niti u vlasništvo niti u odgovornost države, te samim time o onome što će se događati u nastavku procesa neće odlučivati politika, već odbor vjerovnika koji će po završetku tog procesa postati vlasnici Agrokora.

Isto tako, sav financijski rizik, gubitak dobrog dijela svojih potraživanja i konačno podmirivanje golemih troškova tog postupka također snose vjerovnici i nitko drugi.

Dakle, koliko god se dio medija i politike ponašao kao da je riječ o nekom javnom poduzeću poput Ine, sad već bivši povjerenik Ramljak i ministrica Dalić jasno su kazali kako je Agrokor privatna tvrtka te shodno tome ne podliježe pravilima koja inače obavezuju javne tvrtke, poput primjerice regula o javnoj nabavi.

Samim time niti Ramljak koji je bio na čelu Agrokora u ovoj specijaliziranoj, ali opet stečajnom postupku vrlo sličnoj situaciji, nije imao nikakvih obaveza po takvim pravilima birati tim savjetnika.

Stoga se i njegovo priznanje kako je svjesno izabrao ljude koje poznaje ne može gledati u smislu sukoba interesa kakav inače postoji u javnom sektoru, jer je za okupljanje prvog tima suradnika Ramljak imao vrlo malo vremena, premalo za bilo kakav javni natječaj. Uostalom, izbor savjetnika je i pravo na koje Ramljak ima po Zakonu o izvanrednoj upravi, jednako kao što isto to pravo imaju inače i stečajni upravitelji u svojem poslovanju.

Što i kako dalje

Sam Ramljak pitanja oko konzultanata usporedio je s pitanjima koliko se vode potrošilo na hlađenje jezgre u spašavanju nuklearne elektrane, dodajući kako nije imao izbora, jer je tim suradnika morao naći u roku 24 sata.

Kratko zatim svoje mišljenje dalo je i privremeno vjerovničko vijeće, dakle upravo budući vlasnici Agrokora, oni čiji je novac zapravo u pitanju i kojih se najviše tiče poslovanje izvanrednog povjerenika.

"Vjerovnici Agrokora su uložili značajna sredstva u Agrokor te su u skladu sa zakonom, zajedno s izvanrednim povjerenikom i angažiranim savjetnicima Agrokora fokusirani na izbjegavanje stečajnog scenarija i oporavak što je moguće većeg dijela svojih tražbina. Cijenimo rad izvanredne uprave i domaćih i stranih savjetnika čiji su rezultati u proteklih deset mjeseci stabilizacija i postizanje održivosti poslovanja Agrokora, bitno poboljšanje likvidnosti sustava s pozitivnim efektima na cijelo tržište i maksimalno očuvanje radnih mjesta u Hrvatskoj i zemljama regije." - navodi se u javnom priopćenju vjerovničkog vijeća.

Osim budućih vlasnika punu potporu procesu izvanredne uprave dali su i sindikati koji imaju najveći broj članova među Agrokorovim radnicima - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske i Sindikat trgovine Hrvatske.

"Sklapanje nagodbe od strane vjerovnika, je cilj ovog postupka i to je jedini način opstanka Društava iz sustava Agrokora, zadržavanje gospodarske djelatnosti i radnih mjesta. Radnici očekuju političko okruženje koje će osigurati uvjete u kojima će vjerovnici u postupku izvanredne uprave, sklopiti nagodbu u Zakonom predviđenom roku i na taj način osigurati gospodarsku budućnost Društvima iz sustava Agrokora, a radnicima osigurati posao i njihovu budućnost u Hrvatskoj." - navodi se u zajedničkom priopćenju dva sindikata.

Obzirom da su vjerovnici Agrokora ujedno i njegovi budući vlasnici, te da je vjerovničko vijeće podržalo Ramljaka i njegov odabir savjetnika, a isto tako i radnici, jasno je kako je interes i briga politike oko navodnog Ramljakova sukoba interesa ustvari tek vječno prepucavanje i pokušaji jeftinog skupljanja političkih bodova.

Nažalost, takvo ponašanje ima upravo suprotan učinak od onoga što navodno žele političke stranke iz oporbe, a to vjerovnici i radnici prepoznaju te stoga i priopćenja kojima jasno poručuju politici da se ostave ćoravog posla.

Na sreću, postupak koji je Ramljak započeo dosad je rezultirao stabiliziranjem poslovanja, utvrđivanjem točnog iznosa dugova i vrlo izglednim dogovorom vjerovnika, dakle gotovo završenim poslom koji je uopće povjerenik Vlade i imao kao zadatak - da bude savjetnik i koordinator vjerovničkom vijeću, koje je ustvari glavno upravljačko i vlasničko tijelo u sadašnjem Agrokoru.

U međuvremenu je krajem siječnja Trgovački sud u Zagrebu donio odluku o razvrstavanju vjerovnika u pet skupina te oni trenutno izabiru članove budućeg stalnog vjerovničkog vijeća, koje će glasovati i konačno sklopiti nagodbu te time završiti postupak izvanredne uprave.

Postupak koji je pokrenula Vlada RH imao je za osnovni zadatak spriječiti prelijevanje krize iz samog Agrokora na sva gospodarstva u Hrvatskoj i susjednim zemljama, te sačuvati radna mjesta i započeti restrukturiranje svih poduzeća, u čemu je izvanredna uprava i uspjela.

Sam postupak spašavanja Agrokora još niti izbliza nije gotov, uskoro bi trebali saznati ime novog povjerenika koji će privesti kraju pripreme za nagodbu vjerovnika, a daljnji posao preuzet će budući vlasnici s još uvijek nesigurnim rezultatom i brojnim nepoznanicama.


Fabris Peruško novi povjerenik

Nakon nekoliko dana iščekivanja premijer Andrej Plenković predstavio je Fabrisa Peruška i Irenu Weber kao kandidate za novog izvanrednog povjerenika i njegovu zamjenicu u Agrokoru.

"Riječ je o ljudima koji su dobili naše povjerenje, a potpora koju imaju je široka. Od njih očekujemo da nakon odgovarajućeg rješenja Trgovačkog suda preuzmu svoje odgovornosti i praktički već od sutra nastave s dinamičnim aktivnostima u ispunjavanju zakonskih ciljeva glede izvanredne uprave u Agrokoru. Želim im puno uspjeha i zahvaljujem na odvažnosti što su prihvatili ove dužnosti." - kazao je Plenković, naglašavajući kako Peruško ima značajno životno iskustvo u procesu restrukturiranja, kako je ovaj u svojoj karijeri radio i kao konzultant u jednoj od najvećih konzultantskih svjetskih tvrtki McKinsey, te je trenutno član Uprave Tiska zadužen za financije.

Sam Peruško kazao je kako je dužnost izvanrednog povjerenika preuzeo iz razloga jer je situacija previše ozbiljna za hrvatsko gospodarstvo da bi takvu ponudu odbio. Dodao je da vjeruje da će se nagodba u nekoliko narednih mjeseci uspješno privesti kraju.


Tko je kreator "Lex Agrokora"

Još jedna bitna stvar koju je javnost mogla čuti je podatak kako specijalizirani Zakon o postupku izvanredne uprave nisu kreirali neki "strani konzultanti" u cilju navodnih stjecanja koristi međunarodnih "lešinarskih" fondova već su zakon pisali domaći stručnjaci pod nadzorom Vlade RH i u interesu domaćeg gospodarstva.

"Na pitanje tko je autor Zakona o izvanrednoj upravi u tvrtkama od sistemskog značaja, odgovor je jednostavan. Ja sam glavni autor, a ako me pitate tko mi je pomagao, to su službenici Ministarstva pravosuđa, Ureda za zakonodavstvo, Ureda premijera, Ministarstva gospodarstva. Oni su sa mnom do sitnih noćnih sati u vrlo kratkom roku pripremili prijedlog zakonskog teksta." - kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo.

Komentari