Cijena četvornog metra stana u Zadru 1.878 eura

Cijene stanova u 2017. godini u većini gradova osjetno su porasle - ocjena je stanja na tržištu nekretnina u prošloj godini.

Prema podacima oglasnika Crozilla, govorimo o povećanju od 3,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

“Jedan od glavnih uzroka tome leži u Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita koji je obilježio čitavu godinu na način da je probudio tržište, potaknuo potražnju i prodaju nekretnina, te uzrokovao i povećanje njihovih cijena, a navedene su se promjene posebno odrazile na najtraženiji Zagreb” - navode u svom priopćenju.

Što se tiče proječnih cijena stanova u glavnom hrvatskom gradu, ona je prošle godine iznosila 1.692 eura po četvornome metru, a što je 5,2 posto više nego godinu ranije. Zagreb je 2017. godinu započeo sa siječanjskom cijenom kvadratnog metra od 1.643 eura, a završio ju sa 118 eura većim iznosom.

Dubrovnik najskuplji

Osim Zagreba, stanovi su se najviše tražili u Splitu, Zadru i Puli, a u navedenim su gradovima i lanjske cijene bile više nego 2016. godine, priopćavaju iz Crozille.

Jedna je zanimljivost vezana uz cijene stanova u Zadru. Naime, porast oglašavanih cijena u visini od 6,6 posto u odnosu na godinu ranije, u 2017. godine zabilježen je u Zadru gdje je prosječna tražena cijena kvadratnog metra stana iznosila 1.878 eura.

Nadalje, u Splitu je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom 2017. godine cijena kvadrata stana iznosila 2.345 eura što je u prosjeku 5,2 posto više nego godinu ranije. U istom su razdoblju u Puli cijene stanova porasle za 4,7 posto i iznosile 1381 euro.

Podaci ovog oglasnika govore kako su najviše cijene stanova oglašavane na području Dubrovnika koji ujedno bilježi i najveći porast. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u tom je gradu lani iznosila 3.691 euro što je oko 20 posto više no tijekom 2016. godine. Dubrovnik je 2017. godinu započeo s oglašavanom cijenom četvornog metra od 3.221 eura, dok je u posljednjem mjesecu iste godine cijena bila gotovo 400 eura veća.

U odnosu na godinu ranije, najmanji porast cijena tijekom 2017. godine iznosio je 0,2 posto, a zabilježen je u Senju gdje je prosječna oglašavana cijena kvadrata iznosila 1.260 eura, te u Opatiji gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2.953 eura. Iako većina gradova bilježi porast traženih vrijednosti, tijekom prošle godine bilo je onih u kojima su cijene stanova bile niže no godinu ranije. Jedan od takvih je Varaždin gdje je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, prosječna oglašavana cijena iznosila 1.099 eura što je 0,8 posto manje no tijekom 2016. godine. Cijene su za 0,5 posto pale i u Osijeku gdje se za četvorni metar stana u prosjeku tražilo 952 eura.

Potencijalni strani kupci koji su tijekom 2017. godine putem oglasnika Crozilla.com tražili stanove za prodaju, u najvećem su broju dolazili iz BiH, Njemačke, Švicarske, Slovenije i Austrije.

Građevinska zemljišta

Saznajemo i to da su na ovom oglasniku najtraženije kuće bile u Osijeku!

“Naime, na tom su području nekretnine znatno jeftinije no u brojnim drugim gradovima, a tijekom prošle godine njihova je prosječna cijena iznosila tek 606 eura po kvadratu” - navodi se u ovom godišnjem izvješću o stanju tržišta nekretninama u 2017. Zagreb, Zadar, Pula, Poreč i okolica grada Zagreba područja su u kojima se lani najčešće pretraživala ponuda građevinskih zemljišta. Stranci su, pak, više bili zainteresirani za ona na moru, najviše na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, a pritom se najčešće radilo o potencijalnim kupcima iz Poljske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Švicarske i Austrije.

Kada je riječ o poljoprivrednim zemljištima, najtraženija su bila ona koja su se prodavala u okolici Zagreba, zatim na Krku, u Zagrebu, Splitu, Puli i Umagu.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano