U Gradskom vijeću oštra rasprava oko otpada

Čak četiri točke na samom početku današnje sjednice zadarskog Gradskog vijeća za temu su imale otpad, te su izazvale popriličnu raspravu među vijećnicima.

Od izvješća o lokacijama i količinama odbačenog otpada te troškovima uklanjanja odbačenog otpada na području Grada Zadra u 2017. godini, preko odluke o provedbi posebnih mjera sprječavanja odbacivanja otpada na području Grada Zadra u 2018. godini do odluke o donošenju Plana gospodarenja otpadom Grada Zadra za razdoblje od 2018. do 2023. godine, vijećnici su komentirali te iznijeli brojne primjedbe i sugestije.

Mnoge od primjedbi bile su upućene na aktualno stanje divljih odlagališta na kojima se iz godine u godinu gomila otpad, no isto tako i na rad gradskih službi te financijska izdvajanja za ovu problematiku. SDP-ov vijećnikj Erol Gaši kazao je kako se grad naočigled pretvorio u hrpu divljih odlagališta, referirajući se na podatak iz izvješća u kojem se navodi čak 36 lokacija sa divljim odlagalištima otpada.

“U odnosu na izvješća iz prijašnjih godina sve se čini isto, osim što se povećava količina otpada.” - kazao je Gaši pitajući se što rade komunalni redari te koliko je Grad izdao rješenja o uklanjanju otpada.

Posebno su veliki broj kritika vijećnici uputili zbog situacije u šumi Musapstan, pitajući zbog čega Hrvatskim šumama, koje upravljaju tim područjem, dosad nije izdan nalog za uklanjanje otpada i zašto se s njima ne pokuša naći rješenje, obzirom da ih Zakon o šumama obavezuje na rješavanje problema s otpadom i to pod prijetnjom nemalih kazni za samu tvrtku i odgovorne osobe u njoj.

Resorni pročelnik Robertino Dujela odgovarao je na pitanja vijećnika, pojašnjavao koje su obaveze i mogućnosti lokalne samouprave te što se sve poduzima za smanjenje problema s odlaganjem otpada. Također je pozvao građane da iskoriste mogućnost besplatnog odlaganja otpada u reciklažnim dvorištima te isto tako jednom godišnje besplatnu mogućnost odvoženja građevinskog otpada s njihove lokacije. Na koncu sve četiri tiče usvojene su većinom glasova, iako je većina oporbenih vijećnika bila protiv ili suzdržana.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano