CVIJET ZADRA: Pozdrav biciklistima, građanima i turistima

Cvijet Zadra, nadaleko poznata i iznimno popularna vrtna izložba priredit će se u svom četvrtom izdanju od 19. do 22. travnja...

Na rivi u Zadru tvrtka Nasadi d.o.o. u kontinuitetu radi nešto što smatra da je potrebno Donatovom gradu, kao prestižnoj turističkoj destinaciji držeći kako hortikultura i turizam idu zajedno ruku pod ruku, a Cvijet Zadra -Flower of Zadar - Garden Flower Show - posebna je proljetna vrtna manifestacija zamišljena i osmišljena upravo u svrhu turizma.

Kao cvjetna kulisa zadarske turističke razglednice pokrenuta je 2015. s ciljem da u predsezoni poveća zanimanje turista i oplemeni prostor gradske rive na kojoj su se smjestile moderne i rado posjećene atrakcije poput Pozdrava Suncu i Morskih orgulja.

"Teško je svake godine nešto novo osmisliti i uraditi, ali cvijeće je toliko zahvalno da se iz godine u godinu zaista nešto novo može ponuditi našim sugrađanima i turistima. Tako smo ove godine, ideju i motive vezali uz jedan izuzetan sportski događaj. Već 4. godinu za redom, također, a treći puta u Zadru, priređuje se Tour of Croatia, biciklistička međunarodna utrka, povezujući najljepša mjesta u RH. Druga etapa završava u srijedu, 18.4. finišom u našem gradu, na Forumu, upravo uz zadarsku rivu, na lokaciji gdje mi sutradan predstavljamo izložbu cvijeća. Baš iz toga razloga naše cvijetne instalacije smo prilagodili motivima toga spektakla na dva kotača" - otkrio je u ponedjeljak novinarima Lenko Ugrinić, direktor Nasada. Glavna instalacija bit će na Gatu, i to kao trkača staza s cvijetnim biciklima.

"U pitanju su oldtimeri bicikle ukrašene predivnim cvijetnim dezenima, uokvirene velikim plavim slovima kojima će pisati dva natpisa: "Cvijet Zadra", na jednoj i: "Zadar love Tour", na drugoj strani instalacije čiju bi sliku putem tv kamera trebali vidjeti gledatelji i ljubitelji biciklizma u 80 zemalja svijeta.

"Naša tradicionalna manifestacija, sa sudjelovanjem niza komunalnih tvrtki iz čitave zemlje, ima za cilj očuvanje cvijetnih gredica tijekom cijele ljetne sezone, a dodatno smo sada kao vrijedan novitet uspjeli i osvijetliti 22 cvjetne gredice, koje više neće biti u mraku, pa će se u njihovom koloritu moći uživati i padom mraka, u kasnim noćnim satima" - naglasio je direktor Nasada.

Osim što će se dijeliti, kupovati i prodavati sadnice, naravno i razgledati napose u slobodnom izričaju izloženih njih oko 50.000, ponajprije sezonskog cvijeća, ljetnica, poput đirana, elera i petunija, trajnica, grmova i začinskog bilja, program predviđa i značajan broj aktivnosti vezanih uz planet cvijeća.

Prigodno otvorenje je 19.4. u 11 sati na Forumu, Poljani pape Ivana Pavla II uz Gradsku limenu glazbu, nastup učenika OŠ Bartula Kašića i kulinarske specijalitete kuhara Renata Kraljeva. Kroz četiri dana trajanja tu su - istakle su pak pomoćnica direktora Zrinka Prusac i voditeljica projekta Dora Maštrović Pavičić - uz šaroliku cvjetnu promenadu dječje radionice (Piš-Riši...), igre, dekoart, cvijetni teatrino s mališanima prilagođenim predstavama (Alisa u zemlji čudesa, Sniježna kraljica...), glazbeni i klapski repertoar, zanimljiva edukativna i stručna predavanja u Kneževoj palači (mr.sc. Mirna Petricioli: Samoniklo ljekovito bilje kao ukras mediteranskog vrta, mr.sc. Branka Maričić: Ljekovito bilje i prirodna kozmetika, doc.dr. sc. Tomislav Kos: Mogućnosti i problematika suzbijanja palmine pipe na palmama u gradskom zelenilu, mag.ing. agr. Vesna Čuljat: Ukrasne trave - mogućnosti u krajobraznom oblikovanju, dipl. ing. Danijela Jurić: Parkovi Moskve i Sankt Peterburga, dipl. ing. Jasna Talić: Akcenti krajobrazne arhitekture u mediteranskom ambijentu, dipl. ing. Igor Belamarić: Zaštićena područja i objekti prirodne baštine u Dalmaciji...), ali i cvijetna lutrija. Najveća takva izložba na obje obale Jadrana u prekrasnom ambijentu vrata zatvara u 18:00, u nedjelju, 22.4.

Treba kazati kako cvijeće ostaje u gredicama (ovalnim, veličine 30-120 m²), cijelo ljeto, a izložba je natjecateljskog karaktera, pri čemu ocjenjivačko povjerenstvo čine: Nikolina Micić, Hrvoje Klarić i Branko Kulonja. Nagrade su kao jedinstvene plakete izradili u Muzeju antičkog stakla (MAS), i dijele se za kreativni izraz i oblikovanje prostora, za najromantičniju gredicu, za originalan spoj cvijeća i mora, nagrada TZ, za suvremeni izričaj cvijetne instalacije, za kreativnost cvijetne instalacije i za cvijetni sklad boja...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano