Danas u Zadru rasprava o Horvatinčićevoj sinkopi

Danas će "iza zatvorenih vrata" zasjedati Vijeće Županijskog suda u Zadru, a glede žalbenog postupka u slučaju Horvatinčić.

DORH smatra da je sudsko vijeće pogrešno i nepotpuno utvrdilo činjenično stanje budući da je zaključak kako okrivljenik nije kriv.

Raspravlja se o žalbi tužiteljice Irene Senečić, kao i o odgovoru na njezinu žalbu koju je Vijeću Županijskog suda podnio Horvatinčićev odvjetnički tim: Branko Baica, Veljko Miljević i Velimir Došen. Stranke su pozvane na ročište, ali se nisu dužne odazvati.

Vijeće može o uloženoj žalbi donijeti odluku odmah nakon održanog ročišta, ali i ne mora. Vijeće može i ukinuti oslobađajuću presudu iz Šibenika i vratiti spis na ponovno suđenje. Vezano za bitne povrede odredaba kaznenog postupka. Tužiteljstvo smatra kako odluka suda kojom je iz spisa izdvojena skica nesreće, a koju je Horvatinčić vlastoručno izradio i potpisao, nije na zakonu osnovana jer se ne radi o nezakonitom dokazu, niti je sud naveo razloge iz kojih smatra da se radi o nezakonitom dokazu.

Između ostalog tužiteljstvo smatra da je sud povrijedio i odredbe kaznenog postupka koje se odnose na provođenje vještačenja naleta Horvatinčićeve jahte na talijansku jedrilicu. Žalba je podnesena, a DORH smatra da je sudsko vijeće pogrešno i nepotpuno utvrdilo činjenično stanje budući da je zaključak kako okrivljenik nije kriv.

Utemeljeno je samo na obrani Horvatinčića da je prije sudara imao sinkopu (kratak oblik nesvjestice), a što je bio razlog zašto nije izbjegavao sudar, te je takvu obranu sud prihvatio kao istinitu i vjerodostojnu iako nitko drugi od svjedoka, osim njegove prijateljice na brodu, nije potkrijepio takvu obranu. Što će Vijeće Županijskog suda u Zadru danas utvrditi, vidjeti ćemo.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano