Obilježen Europski dan prava pacijenata

Danas, 18. travnja u Zadru i Hrvatskoj obilježava se Europski dan prava pacijenata u organizaciji Hrvatske udruga za promicanje prava pacijenata - Ogranak Zadar kojim se nastojalo podsjetiti građane Zadra i Zadarske županije na njihova prava.

U Zadru je ovaj dan obilježen na Narodnom trgu dijeljenjem promotivnih materijala i odgovorima na upite građana o njihovim pravima.

Kako je istaknula Dubravka Finka, predsjednica zadarske Udruge, prava pacijenata zakonima su dobro regulirana, no problem nastaje u realizaciji.

"Unatoč radu naše udruge, pacijenti i dalje nisu dovoljno informirani. Stalno organiziramo akcije i tribine, ali pacijenti se ne postavljaju proaktivno" - istaknula je Finka.

Prema njezinom iskustvu u radu u Udruzi, najviše se žale na prava osiguranika.

"Najčešće brkaju prava pacijenata s pravima osiguranika. Muče ih liste čekanja, nedostupnost pojedinih postupaka, realizacija putnih troškova no nastojimo ih učiti koja su njihova prava" - istaknula je.

Na ovom događanju bio je i zadarski gradonačelnik Branko Dukić koji je pozdravio rad Udruge kao i inicijativu da se građane osvijesti o njihovim pravima i da dostupnost određenih pretraga bude bolja.

"Kao gradonačelnik obećao sa da ću urediti Odjel ginekologije zadarske bolnice, a kroz Ligu protiv raka aktivno radimo na prikupljanju sredstava za uređaj za zračenje" - kazao je Dukić tom prigodom.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano