Priprema li se ozbiljna rekonstrukcija vlade?

Neslužbeno se doznaje da premijer Andrej Plenković priprema rekonstrukciju Vlade.

Plenković će morati provesti vrlo složenu operaciju u sklopu koje valja namiriti bliske suradnike, a da se nikome ne zamjeri. Premijer do sada vrlo vješto održava mir, a hoće li ga i ubuduće biti, vidjet će se.

Moguća rekonstrukcija Vlade premijeru svakako donosi pozitivne učinke, ali moguće su i negativne posljedice.

U najuži krug premijerovih suradnika spadaju: Tomislav Ćorić, Martina Dalić, Gabrijela Žalac, Marko Pavić, ali upravo se u njihovim resorima planiraju moguće izmjene. Gabrijela Žalac sigurno je ministrica na koju Plenković i dalje računa te bi ona bila nova ministrica poljoprivrede, dok bi se njeno ministarstvo ukinulo ili pripojilo nekom drugom. Što onda sa Tolušićem?

Tolušić sigurno ne spada u najbliže premijerove suradnike, ali s druge strane uživa potporu javnosti za posao koji radi, ima i jaku stranačku bazu, potpredsjednik je stranke i u svojoj četvrtoj izbornoj jedinici osvojio je više od 11.000 preferencijalnih glasova.

Marko Pavić ne mora brinuti za svoju sudbinu, sve i ako ostane bez ministarstva on spada u odane premijerove suradnike. Diskutabilna ministrica Dalić je ostala bez pravih zaduženja, s time da se, naravno, kao potpredsjednica fokusirala na Agrokor.

No, nije isključeno da ona ima i neke druge ambicije, poput (možda) čelne pozicije u Hrvatskoj narodnoj banci, pa bi resor gospodarstva u tom mega ministarstvu vjerojatno pripao Tomislavu Ćoriću.

Goran Marić koji također nije baš blizak premijeru te se spominje ukidanje osnovanog Ministarstva državne imovine? Što na sve to kažu partneri?

"Reduciranje Vlade možemo samo pozdraviti. Također smatramo da bi u sklopu rekonstrukcije Vlade trebalo povećati ovlasti državnih tajnika. Ministri trebaju biti političari, a državni tajnici se trebaju baviti operativom" - izjavio je koalicijski partner HNS-a Ivan Vrdoljak.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano