DVA OTOKA I JEDNA DUŠA: U Sutomišćici stasala ljepotica...

Prije tek koji mjesec na njemu su i doslovno sađeni i nicali krumpiri, nije to nikakva šala, niti novinarska stilizacija, bila je ljuta zbilja.

Top lokacija

“Osim za nogomet naše igralište služi i za poljoprivredu” - obznanili su autori ne tako davno na Facebooku širokom pučanstvu, uz priloženu fotografiju statusu kojom se potvrđuje kako je na pravom pravcatom nogometnom travnjaku posađen pravi pravcati krumpir, navodno domaći, bodulski, kada sazrije i sladak, i ukusan. Nepoznat netko zasadio je nekoliko zelenih gredica, a FB post zaključio se pozivom neznanima:

"Molimo onoga koji je posadio krumpire da ih pobere jer sutra imamo dvije utakmice, hvala” - komična, ali stvarna i istinita, sličica postala je u kratkom roku medijski hit, ne samo kod nas. A onda su poklonici "baluna" kazali - dosta! Redom su zasukali rukave, pomoć je pružila i ona službena lokalna zajednica, uhvatili su se zajednički nemala posla i za relativno kratko vrijeme načinili veliku stvar. Konačan rezultat truda i mara - novouređeno igralište NŠK-a Sveti Mihovil u Sutomišćici na otoku Ugljanu svečano se otvorilo u ponedjeljak 14. svibnja. Kao posebni gosti tom prigodom događaj su uveličali nogometaši prvoligaša Osijeka koji su za tu priliku odigrali i prijateljsku utakmicu protiv momčadi domaćina.

U projekt obnove igrališta uloženo je oko 1,2 milijuna kuna, a sredstva je u potpunosti osigurala Općina Preko - uz novu drenažu terena, postavila se umjetna trava, kao i nove ograde, zaštitne mreže i golovi, uskoro bi - ističu ponosno - trebala krenuti i obnova svlačionica, uz moguću potporu HNS-a. Klub pod aktualnim imenom osnovan 1996. napokon je dobio uvjete za normalan rad. U tamošnjoj školi nogometa trenira, naime, stotinjak djece s dva susjedna otoka, Ugljana i Pašmana, a lani je krenula i škola nogometa namijenjena djevojčicama.

Na otvorenje su, putem klupske stranice pozvani brojni bivši poznati igrači i prijatelji kluba - Marin Tomasov je djetinjstvo proveo u Sv.Mihovilu i pod paskom trenera Damira Korenova, koji je odigrao možda i najznačajniju ulogu u njegovom nogometnom razvoju, naučio prvim nogometnim koracima. Potom HR reprezentativac Ivan Santini, rodom iz Lukorana, prvu natjecateljsku sezonu počeo je kao maleni bodul, tu je naravno i njegov brat, Krševan Santini, inače standardni vratar Osijeka i veliki navijač kluba, ali i Lovro Majer, jedna iz reda najvećih mladih nogometnih nada RH.

Talentirani igrač NK Lokomotiva, rodom je vezan za Preko, kao dječak nastupajući čak u dresu Sv.Mihovila na različitim turnirima. Također kao i suigrač mu, Toni Kolega, trenutno na posudbi u Sesvetama, bio je dio bijelo-plavih pionira. I internacionalac Šime Gregov, ex član Zadra, Istre, Kopera, Hr.Dragovoljca, Krškog, Vikinga i iranskog Tractora, prve nogometne korake napravio je upravo u ekipi Sv. Mihovila. Pozdravima se pridružila i Nevena Dujmović, svjetski priznata manekenka, iz Dobropoljane na Pašmanu, a pozivu na otvaranje travnjaka su se priključili "face senzacija" Čovik s mora i pas Rambo koji je pozvao sve ostale pse i njihove vlasnike da "ne šetaju po igralištu kluba".

Direktor najljepše male marine u Hrvatskoj, Olive Island, u Sutomišćici, Toni Antišin, ususret fešti je uručio donaciju nogometne opreme klubu, a održao se i premijerni povijesni trening na novom terenu, za važnu utakmicu su se revnosno spremali reaktivirani seniori pod vodstvom - dakako - Damira Korenova. Uz samo more, obnovljen nogometni centar zasigurno bi mogao zauzeti poziciju pri vrhu najneobičnijih i najljepših stadiona. U društvu isto tako predivnih terena diljem planeta. Osječani su vrlo lijepo dočekani, brojni gledatelji, a bilo ih je blizu 1.000, pljeskom su srdačno pozdravili slavonske bijelo-plave koji su se i donacijom sportskih rekvizita potvrdili kao veliki klub i prava sportska ekipa. Inicijator dolaska prvoligaša na Ugljan bio je Krševan Santini koji je nosio i kapetansku vrpcu u susretu - snimila: Barbara Kurtin - koji je privukao veći broj znatiželjnika, toliko da se imao dojam kako je na utakmicu stiglo gotovo pola otoka.

“Ko napuca ide po nju” - zezali su se suigrači “portira” misleći na loptu i blizinu akvatorija.

“Ma ne treba, sakupljači baluna patroliraju pedalinama” - uzvratili su im s “tribina”. Našli su se i do kraja složili u tome kako je nedvojbeno “stadion na rivi škoja bolji od Maksimira”.

U revijalnoj utakmici slavonski je prvoligaš - normalno - bio bolji 8-4, uz pet zgoditaka Gabrijela Bobana, dva Pervana, i jednom Grgića. Pogotke za domaćine postigli su Josip Zelenčić, Deni Kolega, Karlo Kurtin i Roko Dešpoja (11 metara). Uoči početka sraza uručeni su i prigodni darovi, pa su dresove Svetog Mihovila dobili predsjednik NK Osijek, Ivan Meštrović, trener Zoran Zekić i vratar slavonske momčadi Krševan Santini, a dres sa simboličnim brojem 22 načelnik Općine Preko, Jure Brižić, koji je po riječima predsjednika kluba Darija Korenova, najzaslužniji što je kolektiv u kojem trenira preko 120 mališana nakon dva desetljeća čekanja dobio kvalitetan infrastrukturni sadržaj. Novo igralište je blagoslovio župnik don Boris Pedić, a načelnik Brižić i dugogodišnji trener i suosnivača kluba Damir Korenov izveli su početni udarac. U 22. minuti utakmice zapaljene su 22 baklje u čast 22. obljetnice osnutka otočnog nogometnog kluba.

Darovi i potpora

Pred ispunjenom Sutomišćicom, u fantastičnoj atmosferi konačno je na taj način otvoreno igralište, pravo igralište, NŠK Sv. Mihovila. U zanimljivoj utakmici, prepunoj lijepih poteza, domaći su seniori na nekadašnjem “poljoprivrednom dobru” pružili dobar otpor renomiranom prvoligašu iz Gradskog vrta. Nogometnom spektaklu i fešti koja se nastavila i iza bodulsko-ravničarskog sraza pribivali su predstavnici NS ZD županije predvođeni Viktorom Prtenjačom, Miroslavom Kneževićem i Zvonimirom Pedićem, domaćini su im se zahvalili na prigodnim darovima i nesebičnoj podršci minulih ljeta. Klub se natječe u četiri kategorije mlađih uzrasta, među kojima su i prednatjecatelji od 4,5 do 6 godina, a sada će ponovno, poslije dužeg niza sezona, biti aktivni naraštaji juniora i seniora. Raritetna je specifičnost sastav da pokriva 50 kilometara prostora na dva otoka. Napokon više neće morati sve utakmice odigravati u gostima i to će biti izuzetan poticaj za daljnji rad, bitan iskorak da se još više mladih uključi u kadar.


NŠK Sv. Mihovil - Osijek 4-8

Sveti Mihovil: Gobin, Ricov, L. Kurtin, Kovačić, Tomasov, M. Prekpalaj, Kombura, K. Prekpalaj, D. Kolega, K. Kurtin, Pavin, Lucin, Zelenčić, Ortulan, Dundov, Melada, K. Kolega, Vojvodić, Dešpoja. Trener: Damir Korenov.

Osijek: Santini, Šimunec, Barać, Grgić, Jambor, Mudražija, Pušić, Ilić, Pervan, Boban, Marić, Malenica, Milović, Hajradinović. Trener: Zoran Zekić.

Komentari