DANIEL FILIĆ: Ironman sa Smiljevca!

Triatlon je moj stil života!

Da, baš sve se vrti oko toga. U njemu sam susreo mnogo novih prijatelja, zabavljamo se zajedno na treninzima i utrkama, dijelimo često priče i smijemo se o svojim prvim triatlonima i pogreškama iz početnih dana. Zahvaljujući sportu, mnogo sam putovao po svijetu i stvorio nevjerojatna poznanstva. Na tome mu - hvala.

Ljubav i bicikla

Nasmijan, vedar. Pogled u daljinu, ali tu je odmah, s vama. Onaj tip koji kada ga tek upoznate imate osjećaj da čovjeka znate godinama. Ne preko Facebooka, nego iz stvarna života. Daniel, Daniel Filić, tako se zove autor rečenica iz uvoda teksta. Izgovorenih iskreno, u trenu, namah.

“Rođen sam 3.11.1988 u Vukovaru. U Zadru živim, tu sam odrastao, završio osnovnu i srednju školu. Nakon srednje nastavio se školovati na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Sada radim kao trener u Triatlon klubu TNT i kao prodajni savjetnik u biciklističkom dućanu” - upoznaje nas.

Poznati triatlonac i triatlonski stručnjak. To ste već zamijetili, valjda. Makar, nije krenulo odmah s vjetrom u kosi, štopericom u rukama, mjerenjem brzina i vremena. Na novinarski uobičajena pitanja kada se našao u sportu, kako, i sa kakvim možebitnim učinkom, odgovara.

“Kroz osnovnu školu šport broj jedan mi je bio stolni tenis, reket i loptica. Moj trener koji me počeo sportski odgajati bio je Duško Barić, vjerovatno se on mene niti ne sjeća iz tadašnjih dana, no on u mom djetinjstvu stoji kao jedna vrlo bitna karika. Trenirao sam u STK Zadar, klubu koji je imao svoje treninge u dvorani Osnovne škole Smiljevac koju sam pohađao tada. Bili smo mali klub u usporedbi s Donatom, ali smo se itekako trudili držati korak za njima” - nabraja.

Premda kroz srednju školu, kako nam tvrdi, nije imao neki ozbiljan pristup bilo kakvom bavljenju sportom, naročito ne aktivnim, pri kraju svog srednjoškolskog obrazovanja upoznaje brdski biciklizam. Kliknuli su na prvu, on i bicikla. Par koji će potrajati nekoliko godina. Traju i danas.

“Stvorila se nova ljubav koja me kasnije i dovela do upisa na kineziološki fakultet, od 2010. vozio sam za Biciklistički klub Macaklin, gdje sam vodio tada jednu generaciju juniora i kadeta. I to s odličnim uspjesima u disciplini spust, sami treninzi za biciklizam sadržavali su i trčanje u svom trenažnom procesu koje mi se naravno dopalo i sve više sam počeo skupljati kilometre umjesto za pedalom i timunom, u atletskim disciplinama, kao trkač.

Moj prvi sprint triatlon, 750 metara plivanje, 20 kilometara bicikle i pet kilometara trčanja odrađen je 2013. u Gornjoj Stubici. Tada sam bio član Triatlon kluba Zadar. Rezultat i nije bio nešto za pohvaliti se sada, taman sam se bio počeo uhodavati i upoznavati s plivanjem, i sami počeci nisu bili baš obećavajući. Moram se zahvaliti svom kolegi Ivanu Gobinu koji me tada uveo u svijet triatlona” - ne propušta istaći start u sportskoj grani unutar koje je u zadnjih pet godina koliko se aktivno natječe u svim disciplinama triatlona, u svojoj starosnoj kategoriji, osvojio mnoga prvenstva.

“Najponosniji sam na svojih 10 završenih half distanci i na svom nastupu na Ironmanu prošle godine u Italiji. Ironman je triatlonska utrka duge distance koja u sebi sadrži 3,8 km plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom i 42,2 km trčanja. Prvi put održana je na Havajima 1978. Danas se širom planeta priređuje veliki broj Ironman utrka. Moja pak prva Ironman utrka održala se 23. rujna 2017. u talijanskom gradu Cervia, u pokrajini Emilia Romagna.

Ukupno je nastupilo 2.500 triatlonaca iz cijelog svijeta. Kada bi zamislili kolika je to udaljenost za prijeći onda bi mogli prikazati tako da najprije otplivate od otoka Ošljaka do Zadra, potom se odvezete biciklom od Zadra do Omiša i nakon toga trčite do Makarske i to sve u jednom potezu, haha. Svoju utrku završio sam za 10 sati, 52 minute i 28 sekundi, plivao sam zadanu dionicu točno 1 sat, vozio bicikl 5 sati i 32 minute, nakon svega otrčao maraton za 4 sata i 5 minuta” - pojašnjava.

Kako li onda izgleda prosječna priprema za Ironman, od Zadra do Preka i natrag cestom do Gospića?

“Ma, ne, ne izgleda tako komplicirano. Jednostavno se samo moraš organizirati i pratiti svoj plan cjelokupnog dana, iskombiniran poslom, treningom, društvenim i privatnim životom. U prosjeku treniram 2 ili 3 sata dnevno, raspoređena u 1 ili 2 treninga. Ukupno negdje oko 20 sati na tjedan. Naravno, ima tjedana gdje se broji i 30 sati treniranja. Istina je da sam zapostavio društveni život i odrekao se nekih prijatelja, ali to je moj izbor. Jednostavno za triatlon na duge distance, potrebno je dosta odricanja” - priznaje nam. Kako se i zašto unatoč svemu odlučio baš za triatlon, što je bio okidač... Kada niti treninzi za triatlon nisu lagani, i uz to traže poprilično ulaganja.

“Hah, potrebno je mnogo ustrajnosti, strpljenja. Mjesecima ulijevate vrijeme na pripremu tijela, uma i duha. Svatko ima drugačiji razlog, bilo da je to vaš prvi ili trideseti, ima nešto u njemu, što traži od vas da nastavite truditi se do kraja, nastavite gurati svoje granice, osvojiti nešto fizičko ili nešto u sebi. Kako sam volio trčati i voziti biciklu morao sam se odlučiti koji sport želim ozbiljnije shvatiti. Odlučio sam se za triatlon, sport u kojem se kombiniraju tri sporta. Vrlo je bitna spoznaja da se zapravo trenira jedan sport, a nipošto ne tri, morate razmišljati na način kako jedan od ta tri sporta utječe i može utjecati na druga dva i da na najbolji i najefikasniji način iskoristite u daljnjem tijeku natjecanja.

To znači da trčanje ne možete trenirati kao što treniraju maratonci, niti plivanje kao daljinski plivači, a niti biciklistički segment trenirati kao klasični biciklist. U triatlonu nikad nije dosadno! Svaki dan moj trening je drugačiji, različit i raznolik, i postoje beskrajne kombinacije onoga što u određenom tjednu mogu učiniti. Ne treniram ga samo zbog uklanjanja dosade, imati tri sporta za treniranje također vam može pomoći da se ne ozlijedite, po mom mišljenju to je najbolji sport za rekreaciju, zaista” - kazuje nam.

Ove godine pred njim stoje čak dva Ironmana. To su mu glavni ciljevi u aktualnoj sezoni triatlona.

“Prvi je na rasporedu 24. lipnja. U Francuskoj Nici. Kvalitetno se pripremam za tu utrku, iako ne očekujem bolje vrijeme od prošle utrke u Italiji. Biciklistički segment je puno zahtjevniji. Vozi se u Alpama, što znači da ću skupiti skoro pa 3.000 metara penjanja u 180 kilometara bicikliranja. Na koncu ljeta, konkretno 22. rujna, opet se vraćam u Italiju, tu ću probati ostvariti bolji rezultat nego u 2017.godini. Između ostalih utrka izdvojio bih koja se netom odvila, u zadnjem vikendu travnja, kada sam s timskim kolegama otvorio sezonu na Korčuli, na Izazovu Marka Pola. Sedam dana poslije uslijedilo je i državno prvenstvo u half distanci, u Petrčanima, kao glavni cilj prvog dijela sezone u PH. Bit će tu još mnogo manjih utrka koje će dobro doći u pripremama za Ironman”.

Ponos i kamp

Kada nije triatlonac:

“Heh, nema toga. Uvijek sam triatlonac. Kada nisam na stazi, živim u privatnoj kući na Smiljevcu, imam dvije sestre, podrška su mi u svakom trenutku, na njih sam ponosan. Uz vlastitu obitelj, i sam TNT klub mi je postala jedna velika obitelj, živimo triatlon i uživamo u njemu 24 sata na dan. Nedavno smo se vratili s trening kampa kojeg sam organizirao u Delnicama. Prve pripreme u sklopu kluba i prošle su fantastično, s puno odvoženih kilometara po Gorskom kotaru, mnoštvo isplivanih bazena i odrađenih trkačkih treninga. Upravo je započela sezona, pred nama je još puno lijepih trenutaka, ali ovakve stvari kao što je bio kamp, dogovorili smo se što prije ponoviti. Prava smo ekipa. Uživam…” - tvrdi nam iskusni sportaš. Klupski - Broj 1. Ne po dobi, po zaraznom entuzijazmu, stažu i rezultatima. Dugoprugaš na tri sportska polja, u 2015. i ponosan hrvatski prvak u kategoriji M25, u disciplinama srednje dugog triatlona, sprint triatlona, standardnog trialona, supersprint duatlona, sprint kros duatlona.


TNT klapa: Brzina i potencijal

Ne zaboravlja:

“Ne smijem to preskočiti, oni su moj sportski oslonac. Triatlon klub TNT, osnovan je u prosincu 2015. u Zadru, trener sam u njemu i pod mojim vodstvom organiziramo tjedno plivanje, bicikliranje i trčanje u devet termina. Trenutno aktivno imamo 55 članova koji slobodno biraju disciplinu po svom afinitetu ili kombinaciju više disciplina. Niz je unutra izvrsnih pojedinaca koji su svakim danom sve bolji i vjerujem da će se lijepo nametnuti u svijetu hrvatskog triatlona”.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano