TERENSKA NASTAVA: Osmaši OŠ Smiljevac posjetili Vukovar

Bilo je izvrsno i poučno, baš kako je i zamišljeno i kako treba, jedinstvena je ocjena učenika i nastavnika OŠ Smiljevac...

Đaci osmih razreda u sklopu redovitih nastavnih aktivnosti u školskoj godini 2017./2018.sudjelovali su u dvodnevnoj terenskoj nastavi "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru", 15.-17.4.

Put sjeveroistoka zemlje je krenulo 112 učenika i 7 pratitelja raspoređenih u tri autobusa Čazmatrans Prometa. O đacima su pritom brižno računa vodili Darija Zubčić, Josipa Jurjević, David Marković, Vanja Božić, Karla Vukšić, Mirela Pavić, Orijana Bobić i Željko Pijaca.

Pet dana prije polaska poslane su popunjene tablice za prijavu u Hostel Dubrovnik i napomene o eventualnim zahtjevima učenika o posebnom režimu prehrane, za svakoga učenika i učenicu potpisana je suglasnost roditelja/staratelja o putovanju maloljetne osobe, kao i suglasnost za fotografiranje i snimanje učenika.

Putovanje do Vukovara proteklo je bez poteškoća. Zaustavili su se na tri odmorišta na kojima su se đaci mogli odmoriti i osvježiti. U Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar stigli su oko 17.30. Na recepciji hostela dobili su ključeve soba, popis i raspored učenika po spavaonicama, kućni red hostela, detaljni plan dvodnevnoga programa. Nakon što su se učenice i učenici smjestili u spavaonice, otišli su na večeru u restoran Istra, u sklopu Memorijalnog centra, u kojemu su bili organizirani obroci za đake i pratitelje tijekom posjeta. Slobodno vrijeme učenici su proveli u dvorištu hostela, u 23 sata morali su biti u svojim krevetima jer se prema pravilima hostela tada gase svjetla u hodnicima. Učenici i učenice smješteni su u odvojenim spavaonicama, a noć je protekla bez većih poteškoća. Budni učenici bili su naravno pod stalnim nadzorom učitelja pratitelja.

Prvi dan započeo je doručkom u restoranu Istra. Potom su se učenici i pratitelji uputili na predavanje pod nazivom: Domovinski rat i Bitka za Vukovar, koje se održalo na trećem katu hostela Dubrovnik. Đaci su bili pažljivi i sudjelovali su odgovarajući na postavljena pitanja predavača koji su izrazili zadovoljstvo znanjem učenika o Domovinskom ratu. U poslijepodnevnim satima su đaci i pratitelji krenuli u obilazak Gradskog muzeja Vukovar, Muzeja vučedolske kulture, crkve sv. Filipa i Jakova. Lokacije su obilazili različitim redom, po razredima kako su bili smješteni u autobusima. Na svim lokacijama dočekao ih je stručni vodič, a učenici su pozorno slušali predavanja. Na kraju su se u crkvi svetoga Filipa i Jakova pomolili za sve žrtve Vukovara. Nakon toga učenici i učenice su s pratiteljima mogli provesti slobodno vrijeme u središtu grada, a koje su uglavnom iskoristili za šetnju i kupnju suvenira. Pratilo ih je pritom promjenjivo vrijeme, ali na sreću, ipak, bez padalina.

Netom iza večere uputili su se u klub Quo vadis gdje je za učenike organizirana disko večer od 19.30 do 21.30 sati, a koja je također prošla bez poteškoća. U klubu su bili i učenici OŠ Bartula Kašića, OŠ Pridraga i OŠ Zemunik s kojima su polaznici OŠ Smiljevac bili smješteni u hostelu Dubrovnik. Po dolasku u hostel đaci su se družili i pjevali do 23 sata kada su pošli na počinak.

Drugog dana posjeta obišli su se Vukovarska bolnica, kao i niz memorijalnih lokacija: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put - Put spasa, Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica '91., Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata, Masovna grobnica Ovčara i izložbeni prostori Memorijalnog centra Domovinskoga rata. Učenici su se na svim lokacijama ponašali primjereno i pokazali suosjećanje prema žrtvama Vukovara. Posebno su bili dirnuti kad su ušli u prostore Vukovarske bolnice, tu su u potpunoj tišini slušali vodiča i prošli prostorijama skloništa.

Krenuli su zatim u središte grada u Ružičkinu kuću. Škola mira i kviz trajali su od 14.45 do 15.30, a po završetku predavanja o važnosti očuvanja mira, održan je kviz u kojem su se natjecali učenici i učenice OŠ Smiljevac, OŠ Bartul Kašić, OŠ Pridraga i OŠ Zemunik. Đaci su navijali i poticali svoje predstavnike, OŠ Smiljevac osvojila je drugo mjesto, a predstavljali su je učenici Paolo Pavić i Andrija Masnić. Na povratku u Zadar, na odmorištu Macola saznali su da je dionica auto ceste Sv.Rok – Maslenica zatvorena za sav promet zbog jakoga vjetra. Krenuli su starom cestom što je produljilo vrijeme putovanja oko 45 minuta. U Zadar su stigli oko 24 sata.

"Prema planu i programu dvodnevne terenske nastave učenika osmih razreda, mišljenja sam da su svi navedeni odgojno – obrazovni ciljevi ispunjeni. Učenici su prvoga dana na dvama predavanjima saznali o uzrocima i tijeku agresije na Republiku Hrvatsku. Upoznali su se s vučedolskom kulturom (Muzej vučedolske kulture) i bogatom poviješću grada (Gradski muzej Vukovar). Drugoga dana posjetili su sve memorijalne lokacije o kojima su slušali prethodnoga dana na predavanjima. Učenici su imali priliku naučiti mnogo činjenica o tijeku Domovinskoga rata, ali i hrabrosti i snalažljivosti naših branitelja protiv brojnijeg neprijatelja.

Učenici su vrlo emotivno doživjeli memorijalne lokacije (Vukovarska bolnica, Masovna grobnica Ovčara) i postavljali konkretna pitanja, donosili svoje zaključke. Škola mira i njezin predavač usustavio je poruke, koje su se mogle čuti i prethodnih dana, o važnosti učenja nacionalne povijesti, istine o Domovinskome ratu, ne kako bi mrzili, nego kako ne bi zaboravili i kako bi više cijenili mir. Kod učenika je uglavnom razvijena kultura ponašanja na putovanju, u crkvama i drugim kulturnim institucijama. Zaključujem kako je dodnevna terenska nastava bila izvrsno organizirana, ispunila zadane ciljeve te da je protekla bez većih poteškoća" - poručila je u izvješću s putovanja Josipa Jurjević, voditeljica izleta.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano