Grad pjesme: Zadar domaćin 11. Međunarodnog natjecanja zborova

Zadar će od 24. do 27. svibnja biti ponovno domaćin brojnim zborovima koji sudjeluju na 11. Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova.

Riječ je o manifestaciji koja je izrasla iz dugogodišnje tradicije zborskog pjevanja u gradu Zadru te u kontinuitetu bienalno održava od 1997. godine.

Na Natjecanju sudjeluju amaterski pjevački zborovi iz raznih dijelova Europe i svijeta, koji svojim nastupima u natjecateljskom dijelu te neformalnim nastupima na gradskim trgovima, oživljavaju i obogaćuju glazbenu i kulturnu ponudu grada Zadra.

Natjecanje će se održati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u novoobnovljenoj Kneževoj palači i HNK Zadar, a sudjeluje 14 zborova iz Hrvatske i inozemstva.

Kategorije

Zborovi će se natjecati u dvije kategorije: mješovitoj te muškoj ili ženskoj. Nagrada za prvo mjesto, kao i uvijek do sada bit će Zlatni križić opatice Čike, za drugo Srebrni križić opatice Čike, a za treće Brončani križić opatice Čike, a o tome tko će ih osvojiti odlučivat će članovi Prosudbenog povjerenstva: Jasenka Ostojić, Davor Bobić, Christian Balandras, Damijan Močnik i Zapro Zaprov.

Selekciju programskog povjerenstva prošli su svi prijavljeni zborovi koji će u Zadar doći iz Slovenije, Češke, Litve, Švedske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske.

Svečano otvorenje najavljeno je za četvrtak, 24. svibnja u 20 sati u katedrali sv. Stošije kada će nastupiti zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika, a ulaz je slobodan.

U kategoriji mješovitih zborova za neku od nagrada natjecat će se Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma, dirigent: Franjo Klinar (Zagreb, Hrvatska), Akademski pjevački zbor Visoke rudarske škole Tehničkog sveučilišta Ostrava, dirigent: Adam Sedlicky (Ostrava, Češka) Christophorus Kantorei, dirigent: Michael Nonnenmann (Altensteig, Njemačka), Komorni zbor Glasis, dirigent: Ernest Kokot (Markovci, Slovenija), Mješoviti vokalni ansambl Schola Cantorum, dirigentica: Sara Dodig Baučić (Split, Hrvatska), Zbor Sveučilišta u Stockholmu, dirigent: Malin Strömdahl-Sherman (Stockholm, Švedska), Mješoviti zbor Umjetničke akademije u Splitu, dirigent: Vlado Sunko (Split, Hrvatska), Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski, dirigentica: Jasna Bašek Šamec (Čakovec, Hrvatska), Cardinal Singers Sveučilišta u Louisvillu, dirigent: Kent Hatteberg (Louisville, SAD), Vokalni ansambl Mater Libertatis, dirigentica: Anita Kaić Poslek (Zagreb, Hrvatska).

Na natjecanju sudjeluje i Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić pod ravnanjem dirigenta Tomislava Košte.

Zborovi

U kategoriji ženskih ili muških zborova sudjeluju Vokalni ansambl Samoborke, dirigent: Dražen Kurilovčan (Samobor, Hrvatska), Ženski vokalni ansambl Schola Cantorum, dirigentica: Sara Dodig Baučić (Split, Hrvatska) i Ženski zbor Dangė, dirigentica: Judita Kiaulakyte(Klaipeda, Litva).

Komentari