Lipotice s Lipotice, u Jadranu nova “ura o’ cura”...

Na Branimiru su u problemima poduže vremena. Nema toliko vitrina koliko u uvalu Jazine stiže trofeja, pokala, medalja. Iz mjeseca u mjesec, tjedna u tjedan...

Tako su jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu brončanu kolajnu osvojili veslači Jadrana na Hrvatskom veslačkom prvenstvu za seniore održanom u Zagrebu, a prvaci zemlje postali su Stipe Vujević i Tonči Bezinović suvereno odradivši nastup u disciplini lakog dvojca bez kormilara.

Prvi je nastupio četverac sa kormilarom koji je uzeo srebrnu medalju iza veslača osječkog Iktusa. U vrlo bliskoj borbi za prvo mjesto četverac su veslali Andreas Vaško, Leon Mikulić, Marko Dragičević, Filip Banović i Filip Mijić kao kormlar. Nakon njih nastupio je ženski dvojac bez kormilara Iva Karačić i HR reprezentativka (!) Ela Žuvanić, koji je ponio broncu, premijernu žensku seniorsku na državnim prvenstvima u rimen disciplinama za veslačice Jadrana i to nakon duge 62 godine kad je osmerac seniorki bio prvak Jugoslavije na prvenstvu održanom u Vukovaru, daleke 1956.

Uporna Mirna Dasović se okitila srebrom u samcu lakih seniorki. već treću godinu za redom, a na kraju programa veslači Jadrana odveslali su i seniorski osmerac, po prvi puta nakon šest godina. Ipak, čamac popunjen polovicom juniorskih veslača, nije mogao konkurirati za vodeća mjesta, ali je izvrsnim veslanjem zauzeo četvrtu poziciju, što je u ovom trenutku zadovoljavajući rezultat. Veslački klub Jadran zaključio je na koncu PH na petom mjestu u ukupnom poretku klubova iza zagrebačkih VK Trešnjevka, HAVK Mladost i VK Croatia, a četvrto mjesto je izmaklo za 0.40 boda iza Iktusa. Pod Sljemenom su uz veslače bili i treneri Branimir Vujević i Petar Milin, a podršku su ekipi u brodicama pružali i dopredsjednik Nadzornog odbora kluba Rino Rados, kao i roditelji veslača i veslačica.

Uoči HVP natjecanje za Kup Dalmacije u veslanju nastavljeno je trećom regatom u Dubrovniku, na regatnoj stazi u Rijeci dubrovačkoj veslačice i veslače je dočekalo lijepo vrijeme nakon što je samo dan prije tijekom večeri zapuhala vrlo jaka, orkanska, bura. Srećom, tijekom jutra ona je utihnula pa su veslači održali regatu, čime je uspješno završena prva polovica natjecanja.

Predstavnici Jadrana u Dubrovnik su putovali nekompletni, pa su doma ostali najbolji juniori i seniori koji su odrađivali posljednje pripreme uoči Hrvatskog veslačkog prvenstva seniorki i seniora. No, to nije spriječilo mlađi naraštaj da bude uspješan, pa su Jadranaš ostali vodeći u ukupnom poretku nakon tri regate, iako je podno Srđa u ukupnom poretku prvo mjesto zauzeo Mornar iz Splita. Nadaren Zadrani su bili ukupno drugi i najbolji u kategoriji kadeta. U bilanci se navodi ostvarenh šest prvih, šest drugih i četiri treća mjesta. Prva su osvajali četverac na pariće mlađih juniora, u memorijalnoj utrci u spomen na Lukšu Telonića, veslača dubrovačkog Neptuna. U brodici su veslali Grgo Gurlica, Luka Pera, Mihovil Bogatić i Marko Medin.

Još su prva mjesta osvajali u samcu mlađih juniorki Margita Andrić, dvojac na pariće mlađih juniorki Natali Pera i Laura Antičević, u samcu kadeta Lovre Lapčić, u dvojcu na pariće kadetkinja Sara Žuvanić i Ivana Sladić, kao i Antonio Pavlović i Dominik Ferjančić.u dvojcu na pariće mlađih kadeta. Druga mjesta su uzeli Ela Žuvanić u samcu juniorki, u dvojcu na pariće mlađih juniora Luka Traživuk i Jure Jurjević, dvojac na pariće kadeta Bernard Murtić i Đani Peričić, samac kadeta Petar Miloš, u samcu kadetkinja Iva Zorić, ali i Mara Bencun u samcu mlađih kadetkinja.

Treću su skalinu u nadmetanju pod obroncma Srđa ispenjali Ela Žuvanić u samcu seniorki, Đanni Peraić u samcu kadeta, četverac GIG kadeta u sastavu Adrijan Lazanja, Bono Bralić, Luka Košta, Ante Dukić i kormilar Đanni Peraić, kao i talentirani David Bašić u samcu mlađih kadeta. Kod ostalih koji su nastupili na jugu RH četvrto mjesto osvojili su Maris Milin u samcu juniorki, Luka Čurković i Jure Kasap u dvojcu na pariće juniora, četverac na pariće mlađih juniora Valentin Špralja, Roko Bučić, Dominik Šango i Martin Košta, samac mlađih juniora Ivan Validžić i dvojac na pariće kadeta Jakov Grković i Ivan Mustać. Peti su bili Toni Šimurina i Duje Žilić u dvojcu na pariće mlađih juniora, kao i Frane Bencun u samcu mlađih juniora.

Uz veslače u pratnji su se našli Veljko Žuvanić, trener Petar Milin, predsjednik NO kluba Gordan Marinović i Rino Rados, član Nadzornog odbora. Proljetna sezona je u punom zamahu, predaha nema, naredna regata Kupa Dalmacije održava se u Makarskoj, u subotu, 19.5. prema kalendaru HVS-a.


ELA NA NAJBOLJI NAČIN NASTAVILA TRADICIJU TATE I DIDA

Po prvi puta u povijesti Veslačkog kluba Jadran jedna veslačica nastupila je i na međunarodnoj regati u dresu hrvatske izborne vrste, Ela Žuvanić (18), uzdanica klupskog trenera Branimira Vujevića, veslala je u četvercu na pariće juniorki na međunarodnoj juniorskoj regati u Munchenu, Njemačka. I osvojila drugo mjesto prvog dana natjecanja, dok je drugoga dana nadmetanja u istoj disciplini zauzela peto mjesto poretka.

Regata u Munchenu poznata je po tome što je najveća i najjača juniorska regata u Europi, ali i izvrsna provjera pred velika natjecanja. Posadu četverca prvog dana sačinjavali su, uz Elu Žuvanić, i Kristina Fortuna, Talia Kovačić i Andrea Palada. Vrlo dobrim veslanjem ostvarili su treće vrijeme ukupno svih posada četveraca na pariće juniorki veslačica. Nažalost, dobro veslanje iz prve utrke nisu uspjeli ponoviti u drugoj utrci pa je zauzeto peto mjesto u skupini, a drugog dana četverac je nastupio u sastavu Lorena Vukić, Ela Žuvanić, Talia Kovačić i Andrea Palada.

"Ovaj četverac dobit će još jednu šansu da ostvari normu za Europsko prvenstvo u francuskom Gravelinesu krajem svibnja" - otkriva nam Petar Milin, trener u VK Jadran. Tako je Ela ispisala povijest zadarskog veslanja nakon ponovnog pokretanja ženskog veslanja u Donatovom gradu prije pet godina. Kako Ela, inače maturantica Gimanzije Franje Petrića, popularnog MIOC-a, a nada se i buduća studentica matematike na PMF- u, dolazi iz tradicionalne veslačke obitelji sa zadarskog otoka Premude, u kojoj su djed Zdravko i otac Veljko bili također vrsni veslači, i ona je, došla u veslanje na Branimir i Lipoticu, odmah dakako u prvu generaciju, koja je nakon dugih 40 godina stanke ponovno zaveslala u Jadranu, i to izvrsnim rezultatima.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano