Uz odlazak Vokkrija: Prisjećanje na senzaciju zvanu - KF Priština

U subotu ujutro, 9.6., srčani je udar uzeo, iznenada i podmuklo oteo, "planetu baluna" još jednu istinsku sportsku zvijezdu, najboljeg kosovskog nogometaša svih vremena, Fadila Vokkrija (Podujevo, 23. lipnja 1960. – Priština, 9. lipnja 2018.)...

U svojoj karijeri igrao je za Prištinu, FK Partizan, Nîmes Olympique, Fenerbahçe S.K., FC Bourges i ÉDS Montluçon, bio je legenda u pravom smislu riječi, golgeter kojeg su se plašili svi onodobni "portiri" u ex Yu ligi osamdesetih godina prošlog stoljeća. Preminuo je prerano, dva tjedna uoči svog 58. rođendana, na dužnosti predsjednika NS Kosova.

Priča o njemu, koji je zenit istna dosegao u Partizanu iz Beograda, ne može proći bez barem kratkog prisjećanja na jedan nogometni klub koji je za vrijeme dok je on nosio njegov matični dres postao na prostoru bivše države svojevrsna senzacija.

KF Priština, ili punim imenom - Klubi Futbollistik Prishtina, o njemu se naravno radi, osnovan je 1922. pod imenom Gajret, poslije je mijenjao imena, u Proleter, Kosova (Prishtinë) i konačno u FK Priština. U početku se natjecao u jugoslavenskim nižim ligama sve do početka drugoga svjetskog rata kada je veći dio Kosova pripojen Albaniji. Godine 1942. natjecao se tako u sjevernoj skupini Više albanske lige (Kategoria e Parë ) 1942. i zauzeo četvrto mjesto njihove skupine, iza rata klub se opet natjecao u jugoslavenskom sustavu i to većinom kao drugoligaš.

Najuspješnije razdoblje bilo je od 1983. do 1988. kad se Priština našla u najvišem razredu, Prvoj ligi SFRJ. Tijekom tih godina bili su momčad sredine ljestvice i iznad, ali i izvrsna učinka kao domaćini pred svojim navijačima. Legendarna je prva sezona kad nisu izgubili ni jednu prvu utakmicu s momčadima velike četvorke, a osobito je poznata i slavljena pobjeda u gostima protiv Crvene zvezde, u neku ruku i tada "vječnog nacionalnog suparnika". U zlatnoj generaciji kluba igrali su Sukri Pacarada, Xhevdet Muriqi, Mensur Nexhipi, Skender Shengyli, Kujtim Shala, Fadil Vokrri, Fadil Muriqi, Zoran Batrović, Sahit Kelmendi, Faruk Domi, Faton Domi, Agim Cana, Abdyl Bellopoja, Gani Llapashtica, Kosta Lalić, Ramadan Cimilli, Favzi Rrama, Edmond Rugova, Mehana Ramadani, Danilo Mandić, Ljubiša P. Trajković, Petre Gruevski, Neshat Zhavelli, Rifat Mehinović, Zoran Martinović, pod paskom trenera Maxhunija i - Miroslava Blaževića.

"Znate, imam doma jednu sliku koju često gledam. Stojim ja, a oko mene svi igrači Prištine, gledaju u mene kao u Isusa Krista. Ja sam vam bio neki trener, iako vi mnogi mislite da sam nitko i ništa" - kazao je u jednom intervjuu Ćiro Sportskim novostima.

Ne zaboravljajući da...

"Sjećam se kako su me nosili na ramenima, kako se na stadion nije više moglo ući ni nekoliko sati prije susreta. Koliko ljudi na tribinama, toliko i izvan stadiona. Ma, slušaj me, kad sam došao bili su "u banani", bez ikakvih izgleda. Ja nisam utakmicu izgubio do kraja. Tako mi je drago što sam te ljude tada učinio sretnima i oni to pamte do danas".

Najbolje razdoblje kluba ikada je počelo nakon što je Priština postala prvak Druge lige 1982./83., čime se plasirala u Prvu ligu. Sljedeće sezone 1983./84. bili su osmi i predstavljali su sezone 1983./84. Jugoslaviju u Srednjoeuropskom kupu. U skupini od četiriju momčadi izgubili su samo jednu od šest utakmica. Usprkos izvrsnom rezultatu, završili su na drugom mjestu, jedan bod iza pobjednika skupine, austrijskog Eisenstadta.

KF Prishtina, tri desetljeća za, kosovski nogometni klub iz Prištine, natječe se u Superligi, najvišem razredu nogometnog natjecanja Kosova...

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano