Saznajte imate li novim zakonom pravo na dječji doplatak

Danas je u Banskim dvorima održana 96. sjednica Vlade Republike Hrvatske, na kojoj su predstavljene i zakonske promjene oko doplatka za djecu.

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić kazala je da bi ovaj zakonski prijedlog trebao stupiti na snagu 1. srpnja 2018. godine.

Naglasila je da se ovo normativno rješenje predlaže radi stvaranja povoljnijeg okruženja financijskih uvjeta obiteljima s djecom te će izmjene imati i značajan socijalni učinak u cilju prevencije siromaštva djece i socijalnog isključivanja djece, ocijenivši ih značajnom mjerom iz sfere obiteljske i pronatalitetne politike odnosno demografskog razvoja Hrvatske.

Prijedlogom zakona, pojasnila je ministrica Murganić, mijenja se dohodovni cenzus kao uvjet za ostvarivanje prava na doplatak za djecu na način da se sa sadašnjih 50 posto proračunske osnovice (1.663,00 kune) povisuje na 70 posto proračunske osnovice (2.328,20 kuna), čime se proširuje krug potencijalnih korisnika doplatka za djecu, a time i djece za koju se ostvaruje pravo na doplatak, kao i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka koji ostvaruju korisnici doplatka za djecu.

Mijenja se i odredba o dobnoj granici za ostvarivanje prava na doplatak za dijete koje pohađa srednju školu na način da se omogućuje korištenje doplatka za onu djecu, odnosno učenike srednje škole čiji programi srednjoškolskog obrazovanja traju 5 godina. Zakonom se omogućava da pravo na doplatak za djecu pripada od dana rođenja djeteta, a ne od dana podnošenja zahtjeva za doplatak za djecu, kako je propisano važećim zakonom, navodi se u priopćenju Vlade RH.

Procijenjeno je da će u odnosu na postojeća prava primjena predloženih odredbi ovoga Zakona iziskivati dodatna financijska sredstva u iznosu od 151.800.000,00 kuna u 2018. godini, 361.680.000,00 kuna u 2019. godini te oko 332.640.000,00 kuna u 2020. godini.

Komentari