Dan plavog irisa

Dan plavog irisa obilježava se zadnju subotu u svibnju u cilju podupiranja udruge osoba sa stomom informiranjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva.

Stoma je otvor na trbušnoj stijenci umjesto uobičajenog mjesta pražnjenja stolice (kolo ili ileostoma) odnosno urina (urostoma).

Ovim se obilježavanjem ujedno želi svratiti pozornost javnosti na potrebu da se poveća znanje o raku debelog crijeva i mogućnostima prevencije.

S obzirom na visoku pojavnost ove vrste raka, od osobitog je značaja postići visok odaziv na preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, te je izuzetno važna podrška cijelog društva da bi se to postiglo.

Zavodi i nastavni zavodi za javno zdravstvo (ZJZ) uz udrugu Saveza invalidskih Ilco društava Hrvatske i županijskih Liga za borbu protiv raka, a u Zagrebu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo organiziraju obilježavanje Dana plavog irisa u nekoliko hrvatskih gradova.

Rak debelog crijeva je drugi po pojavnosti i smrtnosti od zloćudnih novotvorina u oba spola. Od ovog sijela raka u Republici Hrvatskoj godišnje obolijeva prosječno oko 3000 osoba oba spola, a oko 2000 ih umire, što je stabilni trend u posljednjih nekoliko godina. Rak debelog crijeva je 2015. godine otkriven u 3.229 osoba, a 2016. godine je od te bolesti umrlo 2.169 osoba, pa je to četvrti uzrok smrti u Hrvatskoj.

Komentari