FOTO: ItaliaFest na zadarskoj pijaci

Zadarska pijaca od danas ugošćuje ItaliaFest, manifestaciju na kojoj se predstavljaju razni talijanski gastronomski proizvodi i specijaliteti od regije do regije.

Danas je naročito bilo zanimljivo jer se na našoj pijaci - kuhalo. A što se kuhalo?

Dakle, spremale su se dagnje i to 120 kilograma finih novigradskih daganja koje je pripremao Damir Anzulović, također iz Novigrada. Spremao ih je na buzaru pa potom je dodao pripremljeni umak od rajčica.

Prema procjeni, bilo je tu oko 500 porcija daganja, a dok ih je Anzulović pripremao, podlijevao ih je i finim novigradskim bijelim vinom.

No to nije bilo sve. Na drugom je mjestu pripremao i frigane lignjice, tako da je zadarska pijaca bila puna finih miomirisa koji su privlačili posjetitelje i prije nego li je jelo bilo gotovo.

“Ovo je najbolja uvertira u veliku novigradsku feštu daganja koja je 30. lipnja” - najavio nam je Anzulović.

Posjetitelji ove fešte od daganja dobro znaju kako se dobro pripremaju i to po stoljetnoj recepturi.

Inače, ponudu ItaliaFesta možete pogledati do 16. lipnja, a ponuda uključuje:

-Toskana: suhomesnati proizvodi od svinjskoga i goveđeg mesa, te mesa divlje svinje; sušeni pršut, sirevi od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka;

-Umbrija: suhomesnati proizvodi, svježi i odležali sirevi;

-Basilicata: suhomesnati proizvodi, sirevi i kruh;

-Puglia: suhomesnati proizvodi, sirevi, umaci, povrće konzervirano u ulju i octu;

-Kalabrija: suhomesnati proizvodi, sirevi, nduja (pikantna pašteta u kobasici, za mazanje), umaci, povrće konzervirano u ulju i octu, kruh;

-Campania: suhomesnati proizvodi, sirevi, tjestenine i kruh;

-Sicilija: kolači od badema, kanole, marcipan, nugat, različito sušeno voće, arancini (pržene kuglice od riže), pizze, ručno izrađeni grissini;

-Sicilija: masline, na suncu sušene rajčice, različito ukiseljeno povrće (luk, češnjak, paprika) i fileti inćuna u ulju.

Komentari