Međunarodna nagrada autorici Ivani Sajko

Hrvatska autorica Ivana Sajko nagrađena je priznanjem 10. Internationaler Literaturpreis za 2018. godinu koju dodjeljuje Haus der Kulturen der Welt.

Nagrada je pripala i prevoditeljici Alidi Bremer.

Nagrada se dodjeljuje autorici u iznosu od 20.000 EURa i prevoditeljici u iznosu od 15.000 EURa. Prije Ivane Sajko ovu su nagradu dobili neki od najznačajnijih suvremenih svjetskih pisaca poput Amosa Oza, Teju Colea i Mircea Cărtărescua.

"Ljubavni roman" Ivane Sajko govori o svijetu u agoniji, načinu kako politički sustavi zadiru u privatne živote, izlažu ljude pritisku i polagano truju ono osobno i intimno. Glavni su likovi neuspješan mladi par umjetnika, dijete, stan, susjed i država u neredu.

"S nekoliko fino usmjerenih poteza Ivana Sajko iscrtava podroban politički tablo i dovodi svijet u komorno-dramski narativni prostor svoga romana. Ono što se događa u Hrvatskoj može se dogoditi bilo gdje drugdje. Ispod površine, ova ljubavna priča progovara o moći uopće te o individualnoj nemoći u globaliziranom svijetu. Snažne riječi Ivane Sajko stvaraju eksplozivnu svjetlost. Alida Bremer, kao važan medijator hrvatske književnosti na njemačko govorno područje, pronašla je zanosan jezik za nju" - stoji u obrazloženju žirija nagrade.

Komentari