Novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama
Foto MORH

U Divuljama je u srijedu, 16. svibnja predstavljeno novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo (OVZ) u sklopu terenskog dijela međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti "Sigurnost 18".

"Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama nužno je za ovu sezonu, mora se zapovijedati s terena, a ne iz Zagreba. U tom zapovjedništvu imamo sve elemente sustava domovinske sigurnosti i cilj je da bude operativno već za deset dana, da ima sve informacije o događanjima s terena kako bi se donijela pravodobna, najbolja i najracionalnija odluka za angažman i raspored snaga i upravljanje situacijom na terenu" - rekao je tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

"Glavna razlika u odnosu na prošlu godinu je što ćemo sada moći koristiti sve resurse koji su nam na raspolaganju. Prije smo ovisili o informacijama koje su bile često kontradiktorne zbog subjektivnog dojma pojedinca, a sada ćemo imati realne informacije s terena" - zaključio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je također bio nazočan na ovom događanju.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić rekao je kako bi takvo središte trebalo napraviti i u Zagrebu, napomenuvši kako OVZ u Divuljama neće služiti samo za vođenje operacija tijekom požara, nego i za upravljanje krizom na području cijelog Jadrana, kao i mjesto uvježbavanja svih naših snaga.

"Ovo je proizvod lekcija naučenih iz prošle godine kako imati jedinstvenu sliku i donijeti kvalitetnije odluke" - zaključio je.

U Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama prikazan je prijenos slike s vježbovne lokacije u Kistanjama u realnom vremenu, gdje su promatrači mogli vidjeti spašavanje i zbrinjavanje unesrećenih osoba iz vlaka nakon željezničke nesreće na teško pristupačnom terenu.

Komentari