Kalelarga puna smijeha i izvannastavnih uradaka nadarenih đaka...

Zadar je u srcu mome, Zadar je u mojoj duši...

Odzvanjali su u petak ujutro tanušnim i predivnim glasićima mališana ispjevani stihovi i glazba nestvarno lijepe skladbe Đanija Maršana, starim ulicama Donatova grada, prepunog učenika i učenica. Dani izvannastavnih aktivnosti zadarskih osnovnih škola okupili su u finalnom odvijanju na tisuće đaka lokalnih osmoljetki koji su se roditeljima, poznanicima, sugrađanima i brojnim turistima predstavili znanjem, talentom i vještinama u stotinama uradaka.

Kao i pjesmom, plesom, glumom, ali i svim drugim oblicima kreativna izražavanja na tradicionalnoj manifestaciji koju već dugi niz godina Grad Zadar organizira zajedno s osnovnim školama kojima je osnivač.

Tema ovogodišnjih izvannastavnih aktivnosti su bile muzejske priče ponuđene kroz desetke likovnih i literarnih radova, sastavaka, rima, eseja, igrokaza, reportaža. Na pola kilometra dugoj relaciji između Trga Petra Zoranića i Foruma bilo je i plesa, i ritmova i recitacija, folklora i rocka. I to sve u sklopu đačke manifestacije koja je u školskom žargonu još jednom, sedmi put za redom, zaslužila ocjenu odličan - izvrstan.

Krcatim prostorom Poluotoka, osim suncem, kamene kalete bile su, uz postavljene klupice s maštovitim učeničkim izlošcima, obasjane dječjim osmjesima, radosnim poklicima i licima, igrom i veseljem, ali i ponosom osnovaca na vlastita znanja.

"Radili su na temi svi od 1. do 8. razreda. Imali smo sjajnu suradnju s Pomorskom zbirkom koja se nalazi pri HAZU, u okviru Akademijina Zavoda u Zadru, tamo su nam izašli u susret, posjetili smo ih, pričali su nam, educirali nas. Đaci su uz njihovu pomoć i učitelja u školi radili u različitim materijalima i tehnikama mnoštvo toga što se tiče biologije u moru, trgovine na moru, vjetrova, signalizacije, pomorstva. Tako tu, predstavljeno na stolovima, imamo napravljeno morsko dno, ribe pri dnu, riblji živi svijet, vjetrulju, ružu vjetrova, tradicionalne brodice, drevnu drvenu brodogradnju, leute, gajete, u najvažnijim djelovima kao što su prova, krma, jarbol, lantina. Imamo i prikaz otoka Iža, s demonstracijom najosnovnijih ribolovnih alata" - kazuje nam nasuprot HNK, ispred POŠ Nova, nastavnik biologije Tomislav Bišćan.

OŠ Stanovi predstavila se pored Arheološkog muzeja, plakatima, slikovnicama i najrazličitijim uratcima na temu "Biblija u muzeju", prodavale su se humanitarno i pod motom: Upali svijetlo u nečijem srcu, knjige Neka bude svijetlo ravnatelja Markice Marka Perića.

I ne to, nego i kao zaseban originalan uradak:

"Ovo su knjižice u koje možete pisati što god hoćete, na naslovnici i njenim stranicama su poruke iz Biblije, sami smo to izradili u razredima, lijepo izgledaju i možete ih koristiti po potrebi kao rokovnik, dnevnik, ukras" - otkriva nam u društvu nastavnice Antonije Špagić, simpatična i nasmijana trojka učenica: Mihaela Longin, Katarina Dukić i Antonija Mašina.

Đaci OŠ Zadarski otoci predstavili su se starim i zaboravljenim igrama, pa su se gurali kotači, skakalo se u vrećama, nabacivalo kolutima, potezalo konopima, hodalo na štulama. Pisala se i glagoljica, između ostalih smo saznali kako se na tom staroslavenskom pismu piše i ime našeg lista.

Polaznici OŠ Šimuna Kožičića Benje, predstavili su nam čitav mali prirodoslovni muzej, uradcima s motivima kukaca, žaba, malih životinja, u plastelinu, ali i drugim likovnim tehnikama.

"Jako su se potrudili, ponosno to sada pokazuju svima. Uživamo u lijepom danu, krasno je izići vani i predstaviti na otvorenom što smo kao škola korisno radili u našim učionicama" - tvrdi nastavnica Erna Kvartuč, a podršku su mališani dobili u nizu čestitki i pohvala "na licu mjesta" nadomak Foruma.

"Predivni su radovi, zaista, očarana sam!" - nije u prolazu skrivala oduševljenje viđenim Jasminka Lacić, razgledavajući pomno izložene radove učenica i učenika.U blizini su taman prolazili đaci iz Briševa...

"Mi smo se također predstavili sakralnim motivima. Tu su primjerice i prikazano stopalo sv. Krševana, ali i ogrlice, narukvice, straničnici, mnoštvo zanimljivih uradaka koje su s puno volje i truda, na temu stalne izložbe crkvene umjetnosti zajedno radili učenici i nastavnici minulih tjedana" - kazuje nam pak Zrinka Merčep iz OŠ Smiljevac, osmoljetke koja se kao i za ranijih sličnih prilika predstavila na Narodnom trgu, odmah pored Gradske straže uz prigodan plesni i glazbeni program.

"Imamo čast grijati se na suncu, trebalo je izdržati, ali smo sretni, presretni svi skupa" - ističe uz široki osmijeh i ne bez ponosa mlada nastavnica.

Muzejsku crkvenu tematiku imali su i polaznici OŠ Krune Krstića. Uz benediktinski samostan sv. Marije izložili su radove s motivima sv. Šime, pa su se tu našli i škrinja, i prikaz legende o njegovom dolasku, i razglednice, i grafike i pisani prozni uradci i toliko toga.

"Djeca su uz mnogo ljubavi i elana uglavnom radila sama" - ističe Kristina Ivosić, nastavnica u školi iz Arbanasa. Istoga dana, na svečanosti u Muzeju antičkoga stakla, uručene su nagrade i pohvalnice učenicama i učenicima osnovcima, kao i njihovim mentorima koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto na državnim natjecanjima.

Razveseljavali su nas satima i đaci OŠ Voštarnica, OŠ Petra Preradovića, OŠ Bartula Kašića i OŠ Šime Budinića.

"Priko pjace ide klapa, srce odmah jače lupa, čekajte me prijatelji noćas ćemo pivat skupa. Zadar je u srcu mome, Zadar je u mojoj duši,progovori pismo moja..." - odzvanjalo je bedemima 8. lipnja 2018.

Komentari