Dario Šarić: Bez rada talent ne znači ništa

Uzeti loptu u ruke i pokušati kontrolirati smjer kojim putuje kroz zrak. Njemu se to činilo prirodno još iz najranijih dana.Uspomena na majku koja mu dobacuje loptu, a on ju umjesto nogom dočeka objeručke i uputi prema njoj natrag. Lijepim sjećanjem na taj detalj kojega pamti i dan danas otvorio je košarkašku kliniku za mlade nade održanu u srijedu 18. srpnja 2018. u Zadru, u organizaciji Red Bulla Hrvatska i Košarkaškog kluba Zadar.

Lopta i nastava

Dario Šarić, o njemu se radi, jednodnevnu je radionicu otvorio povratkom na najranija sjećanja koja ga vežu uz košarku, obruč i košarkašku loptu, ali i razgovoru o tome što je najviše utjecalo na njegov napredak i kako je izgledalo njegovo putovanje od Krešimirova grada do Lige NBA.

“Drago mi je da sam mogao podijeliti s njima priču o svom putovanju, dobu odrastanja. Radostan sam ako time nekome mogu biti uzor i tako ga potaknuti na rad jer samo rad zapravo utječe na napredak. Rad, rad i rad. Netko ima malo više talenta, netko malo manje, ali su rad i trening ono bitno, najbitnija stvar” - istaknuo je as. Njegov uspon komentirali su i renomirani sportski psiholozi, mentalna trenerica Ana Kotzmuth, mentalni trener Igor Čerenšek, kao i trener kadeta KK Zadar Marko Selin, kondicijski trener KK Zadar Jurica Šango i košarkaška trenerica ŽKK Zadar Marija Mazija, koji su prisutnima, među nima i velikom broju roditelja, dali nekoliko mudrih savjeta za to kako i na koji način uskladiti neizostavne školske obaveze đaka sa sportskim treninzima bez kojih naravno nema kvalitetnih rezultata.

“U Hrvatskoj postoji puno radionica na kojima stručnjaci govore o tome što je dobro ili loše u smislu treninga. No, nažalost ovakvih stvari je malo gdje sudjeluju i stručnjaci, ali i sportaš koji je zapravo pravi primjer i može potvrditi sve to što stručnjaci govore na “licu mjesta”. Baš zbog takve kombinacije, ovo je bilo idealno, zaista pravi i edukativan događaj” - dodao je Čerenšek, a motivaciju, trud i važnost pravilna razvoja naglasili su i Šango, Skelin i Mazija.

Prema rasporedu, uslijedilo je zagrijavanje i interaktivni trening, a sve to da bi se vesela košarkaška ekipa na kraju okupila i pokušala pobijediti ŠiŠi Šarića. Darijevi fanovi (i sada učenici) u odmjeravanju vještina mogli su primijeniti naučeno, nakon završetka radionice, popularni košarkaš je potpisao majice i dresove, fotografirao se s obožavateljima, naravno i obožavateljicama, ali možda i upoznao one koji će jednom u budućnosti ostvariti svoje snove i, baš kao on, zaigrati u NBA.

E, da, za one koji još eventualno ne znaju, Dario je rođen 1994. i na parketu u karijeri je igrao za Šibenik, Zagreb, Dubravu, Anadolu Efes i posljednje 2 godine za NBA momčad Philadelphia 76ers, iz SAD. Iza sebe već ima osvojenih niz trofeja i priznanja.

Karijera i učinak

Tako vitrinu puni titula PH, naslovi Hrvatskog kupa, Jadranske lige, MVP raznih nacionalnih i kontinentalnih nadmetanja. U kolovoza 2010. osvojio je Europsko kadetsko prvenstvo i imenovan najkorisnijim igračem natjecanja s prosjekom 24,3 poena, 11,5 skokova i 5,8 asistencij. U susretu za zlatnu medalju, protiv Litve, ostvario je fantastičan trostruki dvoznamenkasti učinak ("triple double"): 30 poena, 11 skokova, 11 asistencija. Predvođeni njime, 2012. i HR juniori su uzeli pokal EP-a. U finalu su mu tada asistirali Tomislav Gabrić s 14 poena, Mislav Brzoja s 10 poena, sedam skokova i pet asistencija, Jakov Mustapić s 11 poena i pet asistencija i Dominik Mavra s 10 ubačaja. U seniorskoj vrsti debitirao je odmah potom u Euro kvalifikacijama s Mađarima. Dakle, iako vrlo mlad, Dario Šarić je odavno - Superstar!

Komentari