Deblokirano više od 50.000 građana

Jučer su u Banskim dvorima predstavljeni prvi rezultati primjene novog Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Riječ je o drugoj mjeri u okviru zakonodavnog paketa koji je Vlada pripremila za olakšavanje položaja blokiranih hrvatskih građana. Učinke zakona predstavili su predsjednik Uprave Financijske agencije Dražen Čović, pomoćnik ministra i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj, te savjetnica Uprave u FINA-i Vinka Ilak.

Predsjednik Uprave Financijske agencije na samom je početku upozorio da se problem blokiranih proteže se kroz cijeli niz godina te da je dodatno generiran razdobljem gospodarske krize u kojoj se nalazila Hrvatska. Naveo je da se 30. lipnja ove godine u blokadi nalazilo 323.758 građana s ukupnim dugom, bez kamata, od 43 milijarde i 810 milijuna kuna. Kazao je da je sve do sada rastao broj blokiranih, kao i ukupnih iznosa duga, zbog teškog stanja u kojem se ti ljudi nalaze.

"Ovaj zakon, kao jedan od tri zakona u paketu rješavanja problema, uspješno je proveden ovoga vikenda, kad su kroz sustav FINA-e automatski izvršena isknjiženja, odnosno, prestanak provođenja ovrha za sve ovrhe u registrima Agencije koje su starije od tri godine, i po kojima naplata u zadnjih 6 mjeseci nije iznosila niti jednu kunu" - naglasio je predsjednik Uprave FINA-e.

Kazao je da je FINA prestala s provedbom ovrhe barem po jednoj osnovi za 225.322 blokirana građana, što je ukupno 70% blokiranih građana.

"Ovom je mjerom, početkom ovoga tjedna deblokirano 50.695 građana, što je 16% svih blokiranih" - naveo je.

"Ako tome pridodamo deblokirane iz zakona o oprostu dugova, ukupan broj deblokiranih građana penje se na preko 57.000. Ukupan dug koji je ovim načinom smanjen iz FINA-inih očevidnika iznosi gotovo 50 milijardi kuna. Od toga se 30 milijardi i 70 milijuna odnosi na glavnicu (preko 68%), a kamata je otpisano preko 19 milijardi kuna, od ukupno 22 milijarde kamata" - izjavio je Čović.

Komentari