Novigrad: Otvorena izložba fotografija Nikice Karavide

U prostoru Knjižnice i čitaonice Novigrad, sinoć je otvorena zanimljiva izložba pod nazivom "Nikica Karavida novigradski fotograf".

Autor izložbe Jadran Anzulović posvetio ju je fotografskom stvaralaštvu Nikice Karavide, fotografa iz Novigrada.

Izložba je privukla veliki broj posjetitelja koji su sa zanimanjem pratili izlaganje autora kao i razgledali izložene fotografije na kojima su neki pronašli i svoje davne rođake.

Kako je istaknuo autor na otvorenju, Karavida je rođen 1896. godine u Novigradu, a fotografijom se bavio od 1918. do 1943. kada su mu u Drugom svjetskom ratu talijanske vlasti oduzele fotografsku kameru što ga je strašno razočaralo i više se nije bavio fotografijom.

Karavida je imao ogromnu zbirku, a sačuvano je nekoliko stotina fotografija od kojih je dio predstavljen i na ovoj izložbi.

Kamerom je bilježio život na području Novigrada i mjesta koja su gravitirala Novigradu.

Atelier mu se nalazio u prostoru seoske blagajne, a kulise je sam improvizirao.

U Prvom svjetskom ratu kao pripadnik 23. dalmatinske regimente bio je na zapadnom talijanskom bojištu gdje izgubio je nadkoljenicu, liječen je kasnije u Grazu i u Ortopedskoj bolnici u Zagrebu.

Kako nam je pojasnio Anzulović, izložba je prezentirana u nekoliko ciklusa: panoramski snimci Novigrada, život na novigradskoj rivi, zapravo svakodnevica i društvena događanja, zabavni život, kao i životni ciklus od rođenja do smrti. Tu su i portreti iz okolice Novigrada.

Među prikupljenim fotografijama ima obiteljskih i kao i onih koje su direktno spašene iz njegove zbirke. Anzulović ih je prikupljao 20 godina pa među njima materijala i za nekoliko tematskih izložbi.

Ima ideje za još tematskih izložbi tijekom svakog ljeta. Dogodine je najavio izložbu Burattovih portreta Novigrađana što je također velika zbirka, potom portreti iz obitelji Oštrić.

"Iz Karavidine zbirke radim tematske izložbe pa tako, primjerice, 2020. kad bude 100 godina turističkog društva Novigrad onda ću postaviti izložbu fotografija kupača" - najavio je Anzulović.

Na izložbi su i dokumenti iz Karavidinog života koji se odnose na bavljenje fotografijom.

Izložbu u Novigradu možete razgledati do 30. rujna.

Komentari