KOD GRGURA: U Ninu startala najveća pustolovna utrka u RH!

Na prostoru i trasama Zadarske županije upravo se održava najveća hrvatska pustolovna utrka - Adventure Race Croatia (ARC 2018.)...

Sudjeluje dvadeset mješovitih četveročlanih timova iz deset europskih zemalja i Australije, lokacija starta utrke koja je bila tajna, otkrivena je natjecateljima tek nekoliko sati prije početka. Natjecatelji su krenuli u kraljevskom gradu Ninu 19. rujna u večernjim satima. Za sam start naporne utrke odabran je Višeslavov trg ispred Grgura Ninskog pa su mnogi od natjecatelja imali prigode dotaknuti palac za njegovu spomeniku ne bi li dodatno prizvali sreću na putu do cilja. Ulicama starogradske jezgre Nina na otoku krenuli su trčećim korakom na 72 sata dugu pustolovnu utrku, a nakon trčanja drvenom šetnicom i mostom uputili su se prema Kraljičinoj plaži, gdje je sudionike tamo dočekala vožnja kajakom do podnožja Velebita, na koji su krenuli u potpunom mraku. Prvi su na područje Starigrada stigli oko 1 sat 20. rujna, a dionica je zatvorena u 3 sata nakon što su stigli posljednji natjecatelji ARC-a. U jutarnjim satima su već stigli na vrhove Velebita. Narednih tristotinjak kilometara proći će pješice, kajakom ili biciklom kroz ukupno 19 dionica preko visokih vrhova, dubokih kanjona, mračnih špilja, bistrih rijeka i ćudljivog mora, a najbrži od njih očekuju se na cilju u prvim satima subote, 22. rujna.

"ARC 2018. dio je kalendara svjetske serije pustolovnih utrka Adventure Race World Series kao jedna od samo četiri demo utrke ove godine i jedina takva u Europi. Među 20 prijavljenih ekipa jedna je iz Hrvatske, Space Goats Ciklus Team (Rozana Veselica, Denis Bajić, Kristijan Zrinić i Ivan Habuš), no u redovima Intersport Slovenije je naša poznata ultramaratonka Paula Vrdoljak, koja je prošli tjedan osvojila ekipnu brončanu medalju na svjetskom prvenstvu u trčanju na 100 kilometara. Favorite ipak treba tražiti među četiri tima koji sudjeluju u cijelom ARWS kalendaru, među kojima su i spomenuti Slovenci. Zanimljivo je da je najviše timova, njih 5, iz Francuske, slijedi Slovenija s 4 prijavljena tima, po dva su iz Švedske i Poljske, a Australija, Belgija, Danska, Švicarka, Španjolska, Engleska i Hrvatska imaju po jedan predstavnički tim" -nam rekao je Daniel Lacko marketinški direktor spektakla.

Utrku je kao iznimno zanimljiv promidžbeni događaj prepoznala Turistička zajednica ZD županije u suradnji sa šest lokalnih turističkih zajednica iz Zadra, Nina, Paga, Starigrada, Pakoštana i Dugog otoka, o tome je Mihaela Kadija, direktorica županijske turističke zajednice izjavila:

"Turistička zajednica Zadarske županije zajedno s lokalnim partnerima vidi u ovom događanju veliki potencijal, ne samo za promidžbu naše destinacije već i cijele Hrvatske te smo upravo zato potpisali petogodišnji ugovor o suradnji na ovom projektu" - poručila je Kadija. Igor Dorotić, sportski direktor utrke dodao je i najavio pak:

"ARC 2018 je prvo izdanje ove utrke, a nadamo se da će u narednim godinama postati punopravna postaja svjetske serije, pa čak i domaćin svjetskog prvenstva u pustolovnim utrkama. Oni koji žele pratiti prvi ARC uživo to mogu učiniti na linku . Tamo se može pratiti kretanje i poredak svih timova u realnom vremenu. Na web adresi nalaze se sve dodatne informacije o samoj utrci i timovima, a na adresi sve o svjetskoj seriji pustolovnih utrka" - naglasio je Dorotić i ponovio kako je Adventure Race Croatia uistinu kvalitetan promotorom RH što je prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica. Ista je kroz projekt Sportska Hrvatska, čiji je voditelj proslavljeni vaterpolist Dubravko Šimenc, podržala utrku značajnim sredstvima namijenjenim kvalitetnoj produkciji i medijskoj distribuciji. Zahvaljujući tome, gotovo jednosatnu reportažu o ARC-u moći će pratiti gledatelji iz oko sto zemalja svijeta.

Komentari