Europol: Razbijena skupina krijumčara ljudima
Foto Europol

Uz potporu Europskog centra za krijumčarenje migranata Europol-a (EMSC), španjolska nacionalna policija raskrinkala je organiziranu kriminalnu skupinu osumnjičenu za organiziranje krijumčarenja velikog broja migranata između afričkih zemalja francuskoga govornog područja i Francuske.

Procjenjuje se da je ova kriminalna mreža omogućila ulazak u Španjolsku za gotovo 300 migranata, prije nego što je organizirala naknadno krijumčarenje u Francusku.

Tijekom jednodnevne akcije krajem srpnja, šestorica osumnjičenika uhićena su u Guipuzcoi (Sjeverna Španjolska) i jedan u Madridu.

Osam migranata koji su čekali krijumčarenje u Francusku također su spašeni iz sigurne kuće u Guipuzcoi.

Europol je podržao istragu s analitički kao i implementiranjem stručnjaka u San Sebastian (Španjolska) s mobilnim uredom i UFED-om (Universal Forensic Extraction Device).

Organizirana skupina zločina, koja se sastojala od pojedinaca subsaharskog podrijetla, organizirala je migrantima krijumčarenje iz afričkih zemalja francuskog govornog područja (Gvineja, Obala Bjelokosti, Mali i Senegal) u Španjolsku brodom, obično im osiguravajući lažne dokumente.

Po dolasku na španjolsku obalu migrante su kontaktirali članovi zločinačke organizacije koji bi organizirali njihov transfer u sigurne kuće u Sjevernoj Španjolskoj, a odande do Francuske.

Komentari