Gospodarski kriminal težak 67 milijuna kuna

Za otprilike 67 milijuna kuna štete u zapletenom slučaju gospodarskog kriminala zadarska je policija osumnjičila četiri hrvatska državljana, od čega dvojicu sa zadarskog i dvojicu sa zagrebačkog područja.

Neslužbeno se doznaje kako se radi o poznatom paškom poduzetniku Nevenu Badurini, direktoru tvrtke za preradu ribe Ostrea i njegovom suradniku Mladenu Jurlini te Valentinu Lukincu i Hrvoju Butkoviću kao vlasnicima tvrtki koje su povezane s Ostreom u ovom slučaju gospodarskog kriminala.

Gospodarski kriminal

Osumnjičenu četvorku zadarska policija tereti za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza i carine, krivotvorenja knjigovodstvenih dokumenata, izdavanje fiktivnih pozajmica i slično. Konkretno, osumnjičene se tereti da su državne poticaje Ministarstva poljoprivrede godinama, točnije od 2003. do 2018. godine izvlačili iz firme i koristili se njima za osobne potrebe, umjesto da su ih namjenski trošili za razvoj poslovanja.

Informacije o opsežnom kriminalističkom istraživanju, koje je trajalo sedam mjeseci, medijima su prezentirali načelnik PU zadarske Anton Dražina, šef krim policije Bore Mršić te glavni operativac na slučaju i voditelj odsjeka za gospodarski kriminalitet Tomislav Škara. Načelnik Dražina istaknuo je zahtjevnost ovog istraživanja i zahvalio se Poreznoj upravi i djelatnicima Ministarstva financija koji su prvi uočili nepravilnosti i uputili policiju na istragu ovog slučaja te kasnije na istoj pružali stručnu pomoć, te Županijskom državnom odvjetništvu s čijim su djelatnicima u suradnji i uspjeli dovršiti kriminalističko istraživanje.

Kako je kazano u zadarskoj policiji, 48-godišnjak, pri čemu se misli na Badurinu, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Stankovcima (Ostrea), u više je navrata sa žiro računa tvrtke podizao i zadržao za sebe sredstva u ukupnom iznosu od 48.173.266,70 kuna. Da bi opravdao podizanje tog novca osumnjičenik je krivotvorio poslovnu dokumentaciju tvrtke, uzimao fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade. Isplatama primitaka u obliku dohotka od nesamostalnog rada kroz nekoliko godina, osumnjičeni je tvrtci stvorio obavezu plaćanja poreza državnom proračunu RH u iznosu od 13,7 milijuna kuna. Taj porez, ne samo da nije uplatio, već tu obavezu nije prikazao niti u knjigovodstvenoj dokumentaciji tvrtke.

Fiktivni poslovi

Nadalje, sumnjiči ga se i kako je u dogovoru i suradnji s ostalom trojicom, na osnovi nepripadne isplate povrata PDV-a, a na štetu državnog proračuna, u knjigovodstvenoj dokumentaciji tvrtke prikazao lažne podatke o navodnim radovima i isporučenoj opremi od strane dviju tvrtki čiji su vlasnici navedeni osumnjičenici sa zagrebačkog područja.

Spomenuti radovi i oprema trebali su biti izvršeni i isporučeni za rekonstrukciju i opremanje poslovnog prostora u Benkovcu, no niti je išta od spomenutog odrađeno i isporučeno, niti je tvrtka iste platila, čime je državni proračun oštećen za još 5,1 milijun kuna. Kako bi pokrili navedena nedjela, četvorka je i u ovom slučaju sačinjavala lažno proknjižene knjige ulaznih računa te novac prebacivali i vraćali s računa tvrtki, temeljem dva ugovora o otkupu potraživanja za koje su znali da ne postoji pravna osnova.

Na koncu ukupna šteta za proračun procijenjena je na 18,9 milijuna, a za tvrtku Ostrea na 48,1 milijun kuna. Badurina je uhićen u ponedjeljak, sljedeći dan predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu za više kaznenih djela u gospodarskom poslovanju, dok su ostala trojica nakon kriminalističkog istraživanja također predani pritvorskom nadzorniku uz nešto manji obim kaznenih djela.

Komentari

Najnovije

Iz ove kategorije

Zadnje komentirano