Zbog eksplozije održana sjednica Stožera civilne zaštite

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić je sa suradnicima, pročelnikom Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod Pavom Baričićem i voditeljem Službe za operativu, opremanje i razvoj Mladenom Boričevićem obišao obalu Save u Slavonskom Brodu nakon eksplozije u rafineriji.

Nakon obilaska terena održan je sastanak s gradonačelnikom Grada Slavonskog Broda Mirkom Dusparom, kojemu su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković i direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Davorin Piha.

Saniranje

Ravnatelj Lozančić je rekao da ga je kolega iz susjedne BiH izvijestio kako se poduzimaju sve aktivnosti i mjere za saniranje terena, a napomenuo je i da je Republika Hrvatska bila spremna reagirati i pružiti pomoć susjednoj zemlji.

Davorin Piha iz Hrvatskih voda je izvijestio prisutne o poduzetim aktivnostima u saniranju naftne mrlje. Istaknuo je da novih zagađenja nema i da će se mrlja sanirati biološkim agensom, a ne branama. Rekao je da vodocrpilište nije ugroženo te da se i dalje prati razvoj situacije uzvodno i nizvodno.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara je podsjetio kako je promptno sazvana zajednička sjednica gradskog i županijskog Stožera civilne zaštite. Sve žurne službe su odmah izašle na teren, a bolnica je stavila u stanje pripravnosti više timova kirurga. Na kraju sastanka je zaključeno kako je informiranje građana bilo pravodobno i kvalitetno, ali se uvidjela potreba za poboljšanjem komunikacije i protoka informacija između dvije zemlje. Ravnatelj Lozančić je nakon sastanka obišao Javnu vatrogasnu postrojbu Slavonski Brod.

Onečišćenje

Dodajmo i to da je nakon dojave 09. listopada 2018. godine o mogućem onečišćenju rijeke Save uslijed eksplozije rafinerije u Bosanskom Brodu, djelatnik Hrvatskih voda je odmah po izlasku na teren primijetio mrlje benzina, sirove nafte i bijele pjene na površini vode.

Isti je obišao lokacije u Splavarskoj ulici 376,500 RKM, korzo 377+500 RKM, most 378+00 RKM, naselje Josipa Rimca 379+400 RKM. Oko 24:00 sata onečišćenje se pojačalo na matici rijeke Save, koja ide uz obalu Grada Slavonskog Broda. Prvo primjećivanje onečišćenja je 1,5 km nizvodno od rafinerije Bosanski Brod, tj. kako ide matica rijeke Save.

Nadzor je obavljan od 22:05 sati do 02:00 sata. Obilasci su rađeni tri puta tijekom noći na spomenutoj dionici D.2.6. Dan nakon u 07:00 sati djelatnik je ponovno izašao na teren uzvodno od mosta te na toj lokaciji nisu primijećena nova onečišćenja, ali na području Gradskog kupališta je vidljivo veće onečišćenje.

Komentari